Стара Загора е домакин на националната олимпиада по руски език
Стара Загора е домакин на националната олимпиада по руски език / DarikNews.bg

115 ученици от 18 града и едно село в България ще участват в Националната олимпиада по руски език, на която Стара Загора е домакин през уикенда. Тя ще се проведе в СОУ „Максим Горки", а участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи: 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас, 11-12 клас.

„От областните кръгове участваха 248 деца. На 1 март националната комисия оцени работите им и допусна до олимпиадата 121 деца. 115 от тях обаче потвърдиха участието си, останалите шест се отказаха", обясни директорът на СОУ „Максим Горки" Мариана Пенчева, която е и председател на Националната комисия, оценяваща работите на учениците. В нея влизат още преподаватели по руски език от Софийския университет, УННС, от училища в София, Пловдив, Търговище и Варна.

Лауреати на олимпиадата стават първите петима ученици с най-висок резултат в групата 11-12 клас. Те ще получат правото да кандидатстват в родните университети без да полагат изпит по руски език. Само в Софийски университет те ще могат да избират измежду 11 специалности.

„От град Стара Загора на олимпиадата ще участват само две деца - Валентина Славова и Ива Дикова. Петокласничката Сийка Манолчева пък е представителя на училището в село Сестримо, община Пазарджик. Общо 35 учебни заведения ще имат представители на олимпиадата", допълни още Мариана Пенчева.

Партньор на проявата е Руският културно-информационен център. Неговите представители обявиха, че през тази година са отпуснати 50 квоти за безплатно обучение на български студенти в 1200 университета в Русия. Желаещите могат да кандидатстват във всички специалности без тези в сферата на военното обучение. Срокът за подаване на документите е 1 април, а резултатите ще са ясни през юли.

Доц. Татяна Алексиева, която е член на Националната комисия и преподавател в Софийския университет, коментира че в последните години руският език е вторият най-предпочитан за чуждоезиково обучение у нас.

Заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова пък обяви че само през тази година в 17 от детските градини на територията на община Стара Загора са сформирани групи за обучение по руски език.