Стара Загора чества Деня на независимостта
Стара Загора чества Деня на независимостта / Община Стара Загора

Стара Загора отбеляза 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с тържество и ритуал пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски".

„На днешния ден ние трябва да помним, че България е успешна тогава, когато е единена за българската кауза, тогава когато нашите държавници и политици се заявяват като истински лидери за българския народ, когато съумяват да загърбят своите лични и групови интереси, в името на българската самостоятелност и българския интерес", каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

По думите й, днес е особено важно, всички наши държавни ръководители, да успеят да сложат на масата на европейското дипломатическо пространство българския държавен интерес.

Пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци" бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, от областния управител, от Общинския съвет, от името на обществени и политически организации.

На ритуала в парк „ Александър Стамболийски" присъстваха областният управител Георги Ранов, народни представители, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници, подп. Стефан Горчев от Втора бригада, общественици, представители на политически партии и културни институти, много граждани.
Концерт в парка изнесе Общинският духов оркестър, а на площада пред общината програмата продължи с концерт на Общински ансамбъл „Загоре".

Днес празник има с. Старозагорски минерални бани, койтозапочна с водосвет по случай храмовия празник на храма „Свети Козма Зографски".
Организирано е освещаване на централното стълбище на курорта, веселие с оркестър за народна музика от 12.00 часа и концертна програма на ансамбъл „Загоре от 14.00

часа.
През целия ден ще се проведат и детски игри в парка.