След инцидент в детска градина,  6 годишно  момиче от Казанлък  ще лежи в гипс 30 дни
След инцидент в детска градина, 6 годишно момиче от Казанлък ще лежи в гипс 30 дни / Снимката е предоставена от Красимир Драганов


6 годишно момиченце от Казанлък е със счупени кости на подбедрицата и глезена след инцидент, станал на 7-ми ноември в детска градина „Слънчице" в Казанлък.
Според Красимир Драганов- баща на 6 годишната Ралица, около 10 часа на същия ден е получил позвъняване от медицинското лице в забавачницата, от което станало ясно,че „детето плаче и не дава да й се пипа крачето". Красимир отива в детската градина, където не получава смислено обяснения за случилото се и води детето на травматолог.
По пътя към здравното заведение детето пищи от болка в колата. Там след преглед от травматолог и назначена рентгенова снимка, д-р Петър Лучев поставя диагнозата : счупване на косите на подбедрицата, включително и на глезена. Вследствие на това 6 годишната Ралица е с гипсиран ляв крак от глезена до таза. В това положение ще остане 30 дни, време в което детето ще се лекува в къщи, под грижите на баща си. За да е близо до него Красимир се принуждава да напусне работа, тъй като съпругата му не може да вдига момиченцето, тъй като само гипса му тежи 10 килограма.
Обясненията на детето, дадени пред родителите му са, че е отишло до гардеробчето си , за да си взема фиба, докато учителката Губеркова, една от преподавателките в групата ги е повикала за занимания. Тогава учителката Губеркова, по думите на 6 годишната Ралица я хванала и вдигнала високо. После я пуснала на земята. Момиченцето успяло да се задържи на краката си, но малко след това почувствало силна болка и започнало да плаче. Тогава медицинската сестра на детската градина се принудила да потърси родителите на Ралица.

Две седмици време отнело на Мария и Красимир ходенето по различни лекари и институции, в търсене на справедливост по случая. Майката - Мария Драганова е подала и сигнал до Агенцията за закрила на детето и нейния офис в Казанлък, с настояване случаят да се разследва и да се потърси отговорност от учителката Губеркова и директорката на детската градина Сабрие Петрова за причинените психически и физически увреждания на детето. По думите на бащата Красимир, до миналата сряда служител в мултинационална компания, от няколко дни Ралица е в постравматичен шок.
Междувременно директорката на градина „Слънчице" Сабрие Петрова е поискала писмени обяснения по случая от колежката си Губеркова. Самата учителка, в обясненията си отрича да е хвърляла детето и твърди, че то се е спънало само и паднало. Засега поне свидетели на инцидента няма. Назначена е вътрешна комисия в забавачницата, но на етапа няма категорично становище.

Директорката Петрова признава, че не може да вземе решение по случая, тъй като не е била свидетел на случилото се. Няма категорични становища и на другите институции, запознати със случая. Затова Петрова твърди, че не открива вина на своята подчинена. Самата учителка Губеркова е в детската градина повече от 5 години. Семейна е, няма репутация на лош учител, твърди още директорка Петрова.
От отдел „ Закрила на детето" в Казанлък, който е към Държавната агенция за закрила на детето са направили проверка по случая, посетили са и дома на пострадалото момиченце. По думите на представител на отдела, не ставало дума за насилие, а за инцидент.
В никакъв случай учителката Губеркова не е вдигала детето по описания в сигнала от майката начин, твърди служителката, посетила дома на семейство Драганови. Тя самата е разговаряла с детето в присъствието на неговия баща, помолила го е няколко пъти да покаже с плюшена играчка- заек, и всеки път детето давало различни обяснения за начина, по който е вдигано от учителката. В едно от обясненията си 6 годишната Ралица твърдяла, че Губеркова я хванала за врата, на висотата на нейното лице и после я пуснала. Нещо, което според представителя на отдел „Закрила на детето" не е възможно , предвид физиката на учителката Губеркова. Жената е слаба и висока.
Ние не сме разследващ орган, ние просто извършваме проверка по случая и ще излезем с писмен доклад, с който ще уведомим родителите, твърдят още от отдел „Закрила на детето".
Назначена е и специална комисия, която да работи по сигнала.
Заседанието на комисията е утре -сряда.

Не съм доволна от работата на директорката на градината по този случай, заяви кметицата на Казанлък Галина Стоянова, помолена за коментар по казуса. Тя потвърди, че е информирана за инцидента в казанлъшката детска градина и подчерта, че основната грижа на директорките на градини е преди всичко опазване на живота и здравето на децата. Стоянова каза, че е назначена комисия от представители на отделите „Образование" и „ Закрила на детето", както и от юристи, която до края на тази седмица трябва да има становище по случая. Според кметицата, която допреди 8 години бе също директор на детска градина и добре познава спецификата на работа там, „в стремежа си да се състезават помежду си, някои директори забравят, че детските градини не са образователни институции".
Оттук нататък семейство Мария и Красимир Драганови имат два изхода: или да изчакат становищата на компетентните органи и ако не са доволни от становищата им да започнат дълга съдебна сага, в името на детето си, или да се затворят в сполетялата ги беда и да обгрижват месеци наред пострадалото си дете. След 30-дни в гипс, Ралица я чака и възстановителна терапия.
Междувременно от детска градина „Славейче" вече са провели разговор с родителите на Ралица за полагащата и й се застраховка в случая.

Според запознати , ако случаят стигне до съд, пострадалата Ралица няма да бъде изслушана, тъй като няма 10 години. Показанията на момиченцето също няма да се вземат предвид.