/ Търговско-промишлена палата - Стара Загора
Истерията около разпространението на коронавируса може да бъде по-опасна и да предизвика много повече щети от самата зараза.

Удължава се срокът за пререгистрация на коли с допълнително монтирани газови уредби

Овладяването и на паниката сред хората, и на обявената преди дни от Световната здравна организация пандемия, преминава през ползване на достиженията на науката и през предоставяне на адекватна информация на хората, съобщиха от Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

В това е убеден професор инж. Жеко Ганев, електрофизик с доказан практически опит, който е управител на „Елфи-Тех“ ООД - Стара Загора. Екипът на проф. Ганев се занимава от 30 години със създаване на съоръжения, които се използват за обработка и стабилизация на питейни води чрез електрохимични технологии, а също и за пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Това включва и бактериално пречистване и неутрализиране на вирусите. Проф. Ганев е критичен към мерките, които се предприемат в Европа и в частност в България, насочени към пресичане на новата инфекция. Той обаче е добре запознат с опита на Китай и с методите, които са приложени там. Разделя ги на няколко групи и е категоричен, че те трябва да бъдат приложени навсякъде по света.

"Властите в Китай реагираха много бързо, след като правилно разбраха, че трябва да въздействат физически на вируса. Това, което направиха е, до леглото на всеки заразен да поставят инсталация, която на базата на моликулярни сита задържа азота, но освобождава кислорода в помещението и до болния човек да има концентрация на кислород, която е около три пъти по-голяма от обичайната", обясни професорът. Приложена е и технология за превръщането на кислорода в озон.

Представители на туристическия бранш в Стара Загора апелира за подкрепа от институциите

Това е ефективно, защото атомният кислород унищожава коронавируса за 2 секунди. Другите методи на дезинфекция са много по-неефективни и по-бавни. Хлорът например го унищожава след 8 часа.

Изследвания на „Елфи-Тех“ са потвърдили, че този вирус живее върху метални повърхности около 3 часа, върху хартия, стъкло и пластмаса е активен до 12-13 часа, а във водата, дори и да е хлорирана, е опасен до деветия ден.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Вирусът е жив до два месеца, ако е попаднал в хранителни продукти, в които има белтъчини, като месото например. Точно затова прилагането на физически въздействия с озон, е особено ефикасен метод за дезинфекция и на въздуха, и на повърхности.

Ефективни са и дезинфектанти, съдържащи спирт (алкохол) и растителни масла, като при взаимодействие с озона се създават озониди. Подобни препарати имат трайност от порядъка на 6 месеца и могат да се влагат в аерозолни форми. Всички други дезинфектанти не влияят върху коронавируса или са малко ефективни.

Озонирането се използва отдавна и големи корпорации са създали уреди с битово приложение, а също и инсталации за големи пречиствателни станции. Разликата с разработките на „Елфи-Тех“ е в това, че всички други съоръжения произвеждат молекула на озона, при която трите кислородни атома са разположени под ъгъл от 120 градуса, като равнобедрен триъгълник.

България въведе извънредно положение до 13 април

Този озон обаче не е активен – категоричен е проф. Ганев. Съществуват 18 вида озон, като разликите при тях се определят от разновидностите на валентните връзки между атомите. Озонаторите на „Елфи-Тех“ произвеждат озон, при който единият атом е изместен под различен ъгъл и това се оказва качествено различие, защото този вид озон не създава никакви радикали, когато попадне в човешкия организъм.

Поводът да свързваме озона с коронавируса е, че този, който „Елфи-Тех“ и само още една американска компания произвеждат, могат да спрат разпространяването на COVID-19, като унищожават вируса за секунди.

„Ние сме намерили способ да произвеждаме озона, който е доказано успешен дезинфектант“, обясни проф. Жеко Ганев. Това откритие има практическо приложение от години.

Например огромната част от минералната и трапезната вода, която се бутилира в България, се пречиства с озониращи системи, разработени от старозагорската фирма.

Приложението на озонаторите може да бъде във всякакъв мащаб - от малко помещение, което се ползва за офис или в дома, до концертна и спортна зала и дори при открити стадиони и големи градски пространства... Серийното производство на различните видове озонатори би позволило цената им да стане достъпна за всеки, който осъзнае тази необходимост.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора

При съоръженията за големи пространства разпръскването на атомите става чрез електростатични полета, а не с въздушни компресори. При разговора за подготовката на тази информация проф. Ганев показа и демонстрира различни видове съоръжения, сред които и инсталация, която е с дължина и височина под един метър и може да произвежда 40 грама озон на час.

Това количество е достатъчно за дезинфекциране на един открит стадион. Затова не грипната ваканция би предпазила учениците, озониране на помещенията е много по-ефективен способ – споделя проф. Ганев. Не е разумно да се поставят хората под карантина навсякъде.

Това е неефективно и би ограничило значително човешкия ресурс не само в медицинската област, но и във всяка друга. Да предположим, че трябва да въведем карантина в атомна централа или ТЕЦ-овете… Какво би последвало? Затова трябва да се подходи с конкретни действия, а броенето на заразените не е решение на проблема. Държавата е длъжна да се обърне към научните постижения и да ги използва бързо и разумно.

Той допълва, че фирмата му се занимава с приложно-научни изследвания и няма голям капацитет да произвежда серийно изделията, които е изобретила. Но е категоричен, че в България има достатъчно предприятия, които могат да произвеждат различните видове озонатори, така че цената им да бъде достъпна за всеки.

Технологията на „Елфи-Тех“ е приложена в повече от 1200 инсталации за пречистване в промишлени и градски мащаби, част от тях са в България, но по-голямата е в различни европейски държави.

Озонатор, който е с големината на кутия за бонбони и работи в комбинация със стъклен съд, пълен с един литър вода, беше предоставен експериментално и в помещенията на Търговско-промишлена палата-Стара Загора, като осигурява нужната дезинфекция на въздуха и на повърхностите.

Проф. Ганев критикува мерките, които властите в България прилагат в борбата с коронавируса. Прави го от позицията на учен, който от 30 години се занимава с пречистване в огромни мащаби на въздух и на вода чрез с електрофизични технологии, а това означава обеззаразяване.

Заради коронавируса: Фактурите за вода ще се изчисляват на база предходен месец

Той е категоричен, че и у нас се лансират тези, които понякога са абсурдни.
Такова е и твърдението, че активният въглен може да задържа и да предпазва от новия коронавирус. Не е така, защото абсорбционните канали при активния въглен са много по-големи от размерите на конкретния вирус (0,5 до 1 нанометър) и го пропускат.

Затова маските с активен въглен са неефективни. Има обаче други видове маски, в които защитата е чрез електрическо поле, което би убило вируса при подходящия потенциал на полето.

Маските с поляризатори се използват в космическите разработки, направени от учени в Китай, Русия и САЩ, но те не са нещо ново и не са висока технология. Българските текстилни предприятия са в състояние да произвеждат подобни артикули за защита ако получат технологията и поръчките.

Екипът на проф. Жеко Ганев има контакти и си взаимодейства с водещи лаборатории в Китай, Русия, Европа. Всички сме категорични, че „новият“ вирус и досега е съществувал в природата, но сега значително се е активирал и това е станало заради намаление в електромагнитното поле на планетата с 15%.

За ускореното му активиране до голяма степен помага и замърсяването на въздуха с азотни окиси и въглеродни съединения. Резултатът е мутация на вируса. Тези научни данни позволяват категорично да се отхвърлят конспиративни теории, свързани с извънземен произход на вируса или човешка намеса.

„Категоричен съм, че човекът няма възможност днес да манипулира структурата на тези вируси и да ги променя по начина, който виждаме“, казва проф. Ганев. Той обяснява, че мутацията се е случила за голям период от време и не е уникално явление. То е наблюдавано е и назад в годините и при други вируси, предизвикали големи епидемии и отнели стотици хиляди и дори милиони човешки животи.

Община Стара Загора създава онлайн приемна заради коронавируса

Учените са на път да открият ефективно лекарство, но не бързат да го афишират. Според проф. Ганев, лекарството се базира на молекула, която има 15 атома въглерод и 30 атома кислород (C15O30). Тези молекули се срещат и в природата и са част от храната на човека.

Има ги в сурово пресованото слънчогледово масло и в добития по нетермичен начин зехтин. Тези молекули предотвратяват възможността коронавирусът да се прикрепи към човешката клетка и по този начин да се възпроизвежда.

Влошеното здравословно състояние на човека след въздействие на вируса се дължи на промяната на киселинно-алкалната среда (pH) в организма. Всичко това е известно на учените и то обяснява защо малките деца не се разболяват от този вирус или не боледуват тежко.

И е нужно причините и корените на проблема да обясняват по популярен начин на хората. В детския организъм се съдържат много повече молекули C15O30 отколкото при възрастен човек. Те например са особено много в майчината кърма.

Точно с това е свързано и второто решение, което китайците намериха и приложиха, за да попречат на вируса да се активира в човешкия организъм. Приложиха хранителна диета с висок енергиен потенциал при всеки заразен човек.

Опитът на китайците, които се сблъскаха в такъв мащаб с проблема и успяха да го решат в толкова кратки срокове, е безспорен. Те разбраха, че физичните фактори са в основата на зараждането на коронавируса и че също те са пътят и към неговото унищожаване.

Прилагат се нови лекарствени форми, но трябва да се каже, че и всички досега известни противовъзпалителни средства биха помогнали за лечението или поне за по-лекото протичане на заболяването.

Човечеството много отдавна познава и естествените противовъзпалителни средства, които се съдържат в храни и в билки, а фармацевтичната промишленост е произвела стотици други. Не казваме, че тези средства лекуват коронавируса, но те възпрепятстват неговото възпроизвеждане в човешкия организъм. Имайки тази информация здравните власти трябва да разработят и адекватна стратегия за борба с епидемията.

Проф. Ганев обяснява, че нестерилизираното кокосово мляко или кокосово масло (по 3-5 грама на ден) трябва да бъдат част от ежедневното меню на човек, който иска да се предпази или да блокира новия вирус.

И това е само един пример, има и други хранителни продукти, които съдържат молекули C15O30. Диета с такива храни е задължително да се прилага и при хора, при които е констатирано заболяването.

Тези факти са потвърдени от Световната здравна организация и това е констатирано след положителния опит на китайците. Вярна е констатацията за ползата от витамин D, но това е валидно само за разновидността D3 на този витамин, която се създава в човешкия организъм при въздействие на светлината при точно определен спектър.

Друга ефективна мярка за борба с коронавируса в Китай е въвеждането на абсолютна карантина за заразените, но при тях това не означава да се прави опит за изолиране на всички хора един от друг - нещо, което е невъзможно.

"В Китай карантината е поставяне на болните в среда, в която те нямат възможност да излъчват заразата. На практика това означава използване на пречиствателни съоръжения, т.е. озониране на помещенията", уточнява проф. Ганев.

Той е категоричен, че отпадните води в България биха запазили коронавируса жив в продължение на три месеца, а чрез водата той попада и във въздуха. От позицията на физик с тясна специализация по високо енергийните оптични излъчвания проф. Жеко Ганев заявява, че знае кои явления са в основата на трансформацията на живата материя.

Познанията за взаимодействията, на които се дължи създаването или унищожаването и на радикалите в човешкия организъм, са ключови и при решаването на този проблем. „Категоричен съм, че нашите озонатори могат да бъдат част от борбата с коронавируса и правят това по най-ефективния начин“, каза проф. Жеко Ганев.

Жеко Ганев е професор по електрофизика. Има множество патенти и основен принос за "вкарването" на озона като работеща технология в България за дистанционното измерване на замърсителите на околната среда и други.

Работил е в БАН и в един от най-големите институти на Русия в областта на плазмената химия и физикохимията. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и в оптикоелектрониката. От 29 години ръководи фирма за физико-химични водни технологии Елфи-Тех ООД - Стара Загора, която е произвела над 1100 физико-химични пречиствателни станции за страната и света.

Елфи -Тех ООД е с предмет на дейност електрохимия. В този широк диапазон влизат електрохимичното третиране на полимери, дървесина и текстил. От 1994 г. в дейността на фирмата се включва обработка и стабилизация на питейни води чрез електохимични технологии, а от 1998 г. тя се занимава и с пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води.

Технологиите, които фирмата разработва в областта на екологията са базирани на електро-химични процеси, които създават възможности за задълбочено пречистване без използването на химични реагенти, както на питейни, така и на отпадъчни води.

Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света. В дългосрочна перспектива фирмата е натрупала солиден научен и практически опит в прилагането на електро-химични високо енергийни технологии.