Росен Чиликов: Критериите към съдиите трябва да са еднакви
Росен Чиликов: Критериите към съдиите трябва да са еднакви / DarikNews.bg, архив

Съдии от Старозагорския окръжен и Районен съд не присъстват на протеста в София срещу уволнението на Мирослава Тодорова, съобщиха председателите им Тоньо Тонев и Росен Чиликов.

„Това обаче не означава, че нямаме позиция по случая", заяви ръководителят на Районния съд Росен Чиликов. Според него за извършени дисциплинарни нарушения, каквото е продължителното забавяне на съдийските мотиви по редица дела, безспорно трябва да се налагат съответните наказания. „Критериите обаче трябва да са еднакви за всички. Не може, при повишението на някои съдии, забавянето на дела да не се взема предвид, а при други - да бъде повод за уволнение.

От друга страна, защо близо 5 години нямаше кой да проконтролира забавяне на мотивите. Защо наказанието се налага чак сега, когато текат избори за делегати на събрания за избор на членовет на Висшия съдебен съвет. Та нима не можеше да се вземат дисциплинарни мерки още по Нова година, когато забавянето бе констатирано", сподели личната си позиция Росен Чиликов.


Според него формалният повод за уволнението на съдия Тодорова е законосъобразен, но не се ангажира със становище по въпроса има ли скрит мотив за отстраняването й.
Като прекалено крайна мярка, определи уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България и председателят на Окръжния съд Тоньо Тонев.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на сочения от МВР за наркодилър номер едно в Югозапада Васил Маникатов от Сандански.
В четвъртък Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.