Ромите започнаха протести
Ромите започнаха протести / Dariknews.bg

Част от жителите на квартал „Лозенец" се събраха на протест пред сградата на община Стара Загора. Въпреки липсата на разрешително за такава проява те изказаха недоволството си от издадените заповеди и съобщения за събаряне на незаконните постройки в парк „Борова гора". Заповедите бяха подписани от кмета Живко Тодоров, а съобщенията започнаха да се връчват на живеещите в постройките от миналата седмица.

„Къщата ми е незаконно построена, но се водя на съвсем законен адрес от 12 години. В общината го знаят, те са ме регистрирали. Плащам си ток, плащам си всички сметки. Ако ме съборят ще си събера децата ще ида пред общината, ще си запаля децата, ще се запаля и аз и това е", закани се Васил Илиев от квартал „Лозенец".

„Всички идваха в квартала, видяха, че се строи, но никой не ни спря. Напротив, всички казват, че ще ни узаконят. А сега какво се получава? Всички хора са теглили кредити и това са единствените им жилища. Дори и да им дадат парцели другаде представете си как се строи къща зимно време", обясни още той.

Хората от квартала бяха категорични, че са готови да си платят местата, на които са издигнати незаконните постройки. „Защо ние да не можем да купим тези места?Да не би да сме неплатежоспособни?Живеем там от години", обясниха още те.

Някои от присъстващите споделиха, че имат документи, в които е записано, че къщите им са построени в квартал „Македонски". „Тези документи са от преди десет години. Тогава ни казаха да си платим по 300 лева. В резултат на това ни прекараха съвсем законен ток, регистрираха ни, че живеем там и по лични карти, плащаме си всички консумативи. И всеки момент очаквахме да ни кажат „Платете си местата".

Същото беше и преди един месец. Тогава ни казаха да отидем в общината да си пуснем документи за узаконяване; Направихме го. Вместо това обаче дойдоха и казаха, че сме за събаряне", коментираха недоволните, които настояваха и за среща с кмета Живко Тодоров.

„Ако някой трябва да се осъди това е общината и кмета. Той ни разреши да продължим да строим. Не спря строежите още в началото", изказаха мнение протестиращите.

Да се срещне с недоволните пред община Стара Загора обаче дойде общинският съветник Маноил Манев. Той проведе и среща с представители на протестиращите, на която ги посъветва незабавно да си намерят юрист, който да разгледа всеки от случаите и да обжалва заповедите в предвидения от закона срок.