ученици училище маски
ученици училище маски / iStock/Getty Images
Не на маските в училище, ще заявят на протест родители. Днес от 12:00 часа пред Министерството на образованието те ще изразят несъгласието си срещу мерките, предвидени за новата учебна година. Шествието ще продължи до сградата на Министерството на здравеопазването.

Новите мерки за децата в училище предвиждат задължително да носят маски в общите части, а в класните стаи - не. 

„Вече излязоха множество проучвания на учените за вредата от носенето на маски, особено при децата. Психолози изразиха експертното си мнение за психическите травми, които могат да нанесат мерките у децата“, припомнят несъгласните с мерките родители на ученици.

Категорично срещу носенето на маски в училище от подрастващите, се обяви и старозагорският психолог Минчо Николов. Той смята, че предпазните средства ще „ограбят част от общуването и емоциите на децата, както и ще създадат предпоставки за други заболявания“.

Носенето на маски от децата в училищата е напълно безумно решение, е мнението и на Нели Желязкова, която е майка на четвъртокласник в старозагорско училище. „Смятам, че е редно всеки родител сам да прецени дали детето му да носи маска или не. Не бива отказът срещу тази мярка да доведе до наказание или рестрикция“.

Според разписаните инструкции, предпазните средства ще се премахват по време на хранене в столовата. Учителите пък ще трябва да са с маски в учителската стая и в клас, когато преподават на различни паралелки - тоест след 4 клас.

„Маската и шлемът, които ще носят  учителите пред децата, ще са още една видимо заявена бариера по време на учебния процес“, смята психологът Минчо Николов и добавя, че това може да доведе и до нарушаване на дисциплината в клас.

Родителите, които не са съгласни с носенето на маски в училище, се организират чрез социалните медии на протести и шествия в различни градове.