Ремонтират три детски градини и три училища в Стара Загора
Ремонтират три детски градини и три училища в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Три детски градини и три училища ще бъдат ремонтирани през 2014 г. в Стара Загора. Това обяви в студиото на Дарик заместник-кметът по хуманитарните въпроси Иванка Сотирова.

„Детските градини, които сме предвидили за ремонт са детска градина №4 в квартал „Казански", №66 на улица „Августа Траяна" и №29 на улица „Генерал Столетов". Заедно с това вече е изготвен проект за ремонт на сградата, в която ще се пребазира детска ясла №2. Става дума за сграда, собственост на общината и разположена до храм „Света Троица".

Търсим варианти за ремонт и на няколко училища. Имаме възможност да ремонтираме сгради със средства от Националния доверителен екофонд. Така ще бъде ремонтирана детската градина в квартал „Казански", както и ХІІІ Основно училище "Св. Паисий Хилендарски" и училище „Георги Райчев".

Проблемът при училищните сгради е, че са доста големи и изискват повече средства. Само санирането им поглъща 800-900 хиляди лева. Отделно трябва да се търсят средства за вътрешните ремонти, които също са наложителни. Надяваме обаче се съвсем скоро да подпишем договора с Националния екофонд.

Третото училище, което се нуждае от голям ремонт и саниране е това в квартал „Железник". Това е една сграда със съвременна архитектура, сграда, но нуждаеща се от много средства за поддръжка. То ще бъде ремонтирано по програмата на EVN и средствата са повече от 1 милион лева", разказа заместник кметът Иванка Сотирова.

Тя потвърди, че продължават да се търсят средства за ремонт на сградата на Природо-математическата гимназия. „След отварянето на новите европрограми първата възможност, която се появи ще бъде за тази сграда. Там средствата, които са необходими са над 2 милиона. Това училище, както и ГПЧЕ „Ромен Ролан" са включени в интегрирания градски план. Ще направим проекти и технически оценки, за да може когато се отворят европрограмите те да бъдат приоритет", допълни Иванка Сотирова.

Преди дни тя е имала среща с представители на ПМГ „Гео Милев", чието предложение е сградата да кандидатства за ремонт по програма „Красива България". „Това за съжаление не може да стане, защото там максималната стойност на ремонта трябва да е 300 000 лева. Затова в общината решихме по тази програма да бъде ремонтирано читалище „Климент Охридски", допълни заместник-кметът на Стара Загора.