Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба
Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба / DarikNews, Невена Божкилова
Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба
53138
Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба
  • Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба

„Реални места-въображаеми герои - непреходни ценности" е мотото на фотоизложба „Европа - древна и модерна, възторжена и магична" на старозагорския фотограф Рад Димитров, която бе открита снощи в Стара Загора. Идейният проект е осъществен от юриста Александър Георгиев и художника Тихомир Трайков и бе реализиран благодарение на Община Стара Загора. В прикачения звуков файл може да чуете каква "приказка" разказа Георгиев на гостите при откриването на изложбата.

Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба
netinfo
Изложбата се състои от 22 фотографски платна, отразяващи приказни сцени от дванадесет приказки и легенди от европейското културно наследство. Героите в тях са наши съграждани, познати лица от кукления и драматичния театър и други наши съвременници.В навечерието на Деня на Европа изложбата иска да покаже духа на европееца и че българите също сме част от тази общност.

Реални герои от Стара Загора в приказна фотоизложба
netinfo
Това, на което са наблегнали авторите на проекта са непреходните човешки ценности, с които се характеризира и европеецът. А именно: благородството и взаимоуважението, равенството между хората (Легендата за крал Артур и рицарите на кръглата маса), смелостта пред лицето на опасността и готовността да взимаш трудни решения (Легендата за Вилхелм Тел), жертвоготовността в името на общото благо (Легендата за Лейди Годайва), съпричастността към чуждото страдание и способността да обичаш безрезервно (Приказката за Малката русалка), оптимизмът и изобретателността пред трудностите (Приказката за Котаракът в чизми), търсенето на верния път, вечната вяра да продължаваш напред в името на доброто и тържеството на духа (Легенда за Пътят на Сантяго), силата на таланта да предаде дух на материята и да превърне копнежите в реалност (Легенда за ваятеля), способността да устоиш на трудностите и с разума си да спасиш страната и света (Легенди за момчетата-спасители), а оттам и хармонията в отношенията, победата на общностния дух на взаимопомощ и взаимно разбирателство в привидно невъзможни съюзи (Приказката за Бременските музиканти), постигането на най-голямото богатство-приятелството и най-голямата награда - трудното щастие (Приказката за Тримата братя и златната ябълка),както и тържеството на любовта, останала безсмъртна - Ромео и Жулиета.