Ракитница отново скочи срещу Регионалното депо
Ракитница отново скочи срещу Регионалното депо / DarikNews.bg, архив

След около година затишие Инициативният комитет в село Ракитница отново се обяви против Регионалното депо за битови отпадъци. Тази вечер хора от селото ще се срещнат с представители на природозащитни организации.

Хората са категорични, че отпадните води на депото се вливат директно в река Съзлийка, която е защитена от Натура 2000. По закон съоръженията, които се изграждат трябва да бъдат на не по-малко от 100 метра от защитените обекти. Природозащитните организации ще сезират Европейската комисия, коментира пред Дарик председателят на Инициативния комитет Генчо Танев.


Темата за Регионалното депо беше изчерпана когато приключи обжалването. Има разрешение за строителство. Всички законови процедури са спазени и не е коректно да се всява паника по този начин, каза за Дарик кметът Живко Тодоров.

„Ако не изградим депото всички старозагорци ще трябва да плащат огромни такси смет", каза кметът и попита защо екозащитните организации не протестират срещу изхвърлянето на отпадъщи на Мандра баир, където сметището е абсолютно нерегламентирано.

Депото за битови отпадъци край Ракитница трябва да бъде готово до 2015 година.