ПИЦ
ПИЦ / община Стара Загора
Част от кампанията "Животът не е за смяна", посветена на 25 октомври-Световен ден на психичното здраве
Родители и деца ще прекарат един почивен ден заедно в Работилницата за психично здраве. Те ще общуват чрез игрови занимания, ще  изказват и показват чувства и емоции, ще развиват сплотеността в семейството, ще гледат на проблемите като на възможности, ще бъдат активни, без да губят енергия в дребнавости и без да се тревожат за бъдещето, като една от предпоставките за психично здраве. 
 
Работилницата за психично здраве ще се проведе в залата на Превантивно-информационния център по зависимости към община Стара Загора на 25 октомври от 10 до 16:00 часа.
 
На следващия ден, 26 октомври, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе пореден куиз (викторина) – интелектуална игра за знания  с ученици от старозагорски училища и доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“. Разпределени на случаен принцип в шест отбора юношите ще покажат познания, ще зарадват съзнанието си с нови научени неща, ще са спокойни със силата на разума и логиката,  с радост ще общуват с връстници – без страх и агресия, без да завиждат и да се сравняват с другите, а това са онези важни стъпки за опазване на психичното здраве, което ще ги направи щастливи хора в бъдеще.
 
Събития са обединени в кампания „Животът не е за смяна“ и са посветени на Световния ден на психичното здраве 25 октомври – ден за противодействие на стигмата на психичните заболявания в обществото, за повишаване на обществената грамотност по отношение на тези заболявания и последиците от тях.
 
Коронавирусът промени нашия свят – психосоциалните рискове и стресът са сред най-тежките проблеми на безопасността на нас, хората, поради това пандемията значително въздейства върху здравето ни, включително и върху психичното. А психичното здраве означава състояние на благополучие, равновесие и комфорт, за да може всеки от нас да е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и това, което върши, да се справя със стрес, да общува с другите без напрежение, да се развива активно и да изявява способностите си по добър начин.
 
Водещ на двете събития ще бъде психологът Минчо Николов от Фондация „Институт за съвременна психология“.