Работа за хора с трайни увреждания
Работа за хора с трайни увреждания / БТА

Два процента от хората с трайни увреждания ще могат да започнат работа в държавната администрация. Това заяви в Стара Загора депутатът от НДСВ Деница Димитрова. Квотата е определена в Закона за държавния служител, който Парламентът прие през декември миналата година.

В края на март ще се проведе конкурс за работните места в няколко областни градове, сред които е и Стара Загора.

За тези работодатели, които не спазват квотата от 2% ще бъдат налагани санкции от 2 000 до 5 000 лв. Сумите от глобите ще бъдат събирани във фонд за повишаване на квалификацията на хората с увреждания.

 

Финансов ресурс е заделен и за двойките с репродуктивни проблеми.

 

“20 млн. лева ще бъдат заделени във фонд “Ин витро” за подпомагане на семействата, които искат да имат дете”, заяви в Стара Загора народният представител от НДСВ д-р Антония Първанова. 10 млн. лева от излишъка за миналата година са вече заделени. Към тази сума се прибавят и още 10 милиона от Бюджет 2009. 

 

Родителите, чието дете посещава частна детска градина, ще получават месечна помощ от 100 лева . Ваучерите са за деца от 3 до 6 –годишна възраст, които  поради недостиг  на места  не са били записани в държавна или общинска детска градина.

„Въвеждането на ваучерите ще стане чак 2010 година , тъй като условието за приемането им беше да има повече от 3 процентен бюджетен излишък до 1 април. Заради икономическата и газовата криза обаче не се очакват такива приходи” , каза бившият социален министър Христина Христова.

 

Народните представители Христина Христова ,  д-р Антония Първанова и Деница Димитрова участваха в семинар на НДСВ в Стара Загора на тема “Политики за семейството”.