„Ян Бибиян” отиват на втори кръг за избор на участник в „Детска песен на Евровизия”
„Ян Бибиян” отиват на втори кръг за избор на участник в „Детска песен на Евровизия” / DarikNews.bg Зорница Семерджиева

Песен на вокална група „Ян Бибиян при Второ основно училище „П. Р. Славейков" в Стара Загора е класирана за втори кръг в конкурса за избор на български участник в „Детска песен на Евровизия". Тази година надпреварата ще се проведе през 2012 г. в арменската столица Ереван.

Песента на старозагорската формация със солист Иван Горанов „Рок мечта" е една от 30-те избрани от журито.

В събота талантливите възпитаници на музикалния педагог Дарина Гайдарова ще се явят в БНТ за втори кръг. От 30-те песни ще бъдат избрани десет, на които ще бъдат заснети видеоклипове.

Крайният победител от тях ще се реши от жури и зрители. Изпълнението на песните ще се излъчва пряко по "БНТ 1" и "БНТ Свят". Поредността на изпълненията ще се определи чрез жребий. Зрителите ще оценяват песните по време на прякото предаване по "БНТ 1" и "БНТ Свят" на съобщени предварително телефони с изпращане на SMS - по един за всяка песен от номер. На първо място ще се класира песента получила най-много точки.

Победителят ще се качи на голямата европейска сцена в конкуренция с още 12 държави участнички.

Общите международни изисквания за участие на конкурса "Детска песен на Евровизия" са песните да бъдат български национален продукт и да са създадени (текст и музика) от автори - деца или детски колектив, в сътрудничество с композитор-аранжор или текстописец.