/ Thinkstock/Getty Images
Синдикатът на пенитенциарните служители се утвърди като равноправен партньор и член на Съвета за социално партньорство в Министерство на правосъдието. Това заяви зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов по време на първото Общо събрание на Синдиката на пенитенциарните служители.

Негови членове са изцяло държавни служители от състава на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – инспектори по социални дейности в затворите, психолози, дежурни главни надзиратели, пробационни служители и други изпълнителски длъжности. 

Зам.-министърът обеща, че в най-кратки срокове министърът на правосъдието ще приеме предложеното от синдиката споразумение за сътрудничество.  След организираните протести в началото на 2018 г. и последвалите  преговори между министерство и синдикати бе осъществена една несправедливост спрямо голяма част от служителите,  подчерта проф. Проданов, които според него са реагирали по възможно най-добрия и правилен начин, като са учредили нова синдикална организация.

Синдикатът се учреди на 7 юли 2018 година в с. Лозен, обл. София. Идеята и решението за сформиране на синдикална организация са взети от група служители след проведени срещи с главния директор на ГДИН и министъра на правосъдието през периода април-май миналата година.

Оказа се наложително учредяването на нова синдикална организация, тъй като в голяма част от служителите от ГДИН остана убеждението, че досега съществуващата такава /Синдикат на служителите в затворите в България/ не защитава интересите на всички работещи в ГДИН, а се отдава приоритет на служителите заемащи младша изпълнителска длъжност.

Към момента в Синдиката на пенитенциарните служители членуват 280  души. Първото Общо събрание на Синдиката на пенитенциарните служители се проведе преди дни на Старозагорските минерални бани. На него  освен зам.-министърът на правосъдието присъства и  председателят на синдикат „Охрана“ Петко Чалъков.