Психолози и закон за отчуждаването искат в Бели бряг и Трояново
Психолози и закон за отчуждаването искат в Бели бряг и Трояново / DarikNews.bg

Закон за отчуждаването на имотите в Бели Бряг и Трояново и психологическа помощ за хората, които ще бъдат изселени от там заради настъплението на рудниците, искат жителите на двете радневски села.

Бели Бряг и Трояново ще бъдат обезлюдени заради дейността на „Мини Марица - изток". Дружеството има концесия за добив на въглища в землището на двете села от 2005 г.

От тогава обаче жителите не са получили конкретна информация за сроковете, в които трябва да напуснат жилищата си и условията за отчуждаване, пишат те в писмо до посланика на Полша, която в момента председателства Европейския съюз.

Хората недоволстват и от цените, на които миннодобивното дружество изкупува имотите им и настояват за реално обезщетение с имоти в други селища, обобщи неволите на съселяните си Желязко Димов от Бели Бряг.

Шест-седем села са изселени преди нас и знаем, че това трябва да стане със закон и с министерско постановление. За нас обаче нямат намерение да издават закон. Правят го по свой начин, който ние не знаем какъв ще бъде, недоволстват местните.

Притеснени са, че багерите вече са съвсем близо до селото. От работата им се напуквали къщите, а кладенците пресъхвали. Това щяло съвсем да свали цената на имотите и с получените пари, хората нямало да могат да купят нищо в съседните селища.
20 процента от къщите в Бели бряг вече са изкупени от мините.

В Трояново собственост на мините са 60 имота, от които 30-тина са съборени. Според анкета болшинството от хората предпочитат имот вместо пари.

Имали нужда и от консултации с психолог, който да помогне на хората да превъзмогнат мъката по раздялата с родното място. Разходите за специалиста според тях трябвало да бъдат за сметка на мините.

От началото на тази година заповед на кмета на Раднево спря и погребенията в Бели бряг. От тогава са починали трима души, които са погребани в общинския център.