Проф. Петков:Увеличението на здравната  вноска - нелогично и несправедливо решение
Проф. Петков:Увеличението на здравната вноска - нелогично и несправедливо решение / Dariknews.bg

Правителството обмисля като антикризисна мярка всички държавни служители да поемат здравното си осигуряване. В момента държавата поема тези разходи. Това заяви в парламента вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Вчера Министерският съвет одобри предложението за увеличение на здравната вноска с 2 % от 1 април.
"От икономическа гледна точка това решение е нелогично, а от социална - нереалистично и несправедливо". Това заяви в Стара Загора управителят на гражданско сдружение ГЛАС проф. Кръстьо Петков. Той припомни, че решението за по-високия процент за здраве не е било обсъдено и консултирано със социалните партньори в Тристранния съвет.

Според проф. Петков е необходимо "да бъдат използвани парите от стратегическия резерв на НЗОК, а България да открие преговори за специален заем от МВФ, в размер на 10 млрд. долара. Става дума за т. нар. гъвкави кредитни линии, които Г-20 одобри миналата година и препоръча да се използват от страни, които искат да преструктурират икономиката си и да излязат по-бързо от кризата. Трябва да повторим модела на Полша, която се договори миналата година и отбеляза положителен икономически растеж от 0,7%", разясни проф. Петков.

Кръстьо Петков и група чуждестранни експерти са на посещение в Стара Загора, за да отбележат приключването на международен проект, с водеща организация Виченца-Италия. Проектът е за 240 хиляди евро, не предвижда инвестиции и е насочен към социалното включване на хора в неравностойно положение на пазарите на труда. Необходимо е и у нас да има закони за социалните предприятия и социалните кооперации, убеден е Петков и добави, че проектите, които се контролират директно от Брюксел са ясни, конкретни и некорумпирани, за разлика от тези, в които участва държавата. "Усвояването на българските пари по структурните фондове трябва да стане с международен надзор и участие. Подобен институционален борд ще гарантира, че парите няма да потъват в партийни и корпоративни каси".