Проект подкрепя модернизацията на Главна дирекция Изпълнение на наказанията
Проект подкрепя модернизацията на Главна дирекция Изпълнение на наказанията / DarikNews.bg, архив

Кръгла маса на тема „Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно-изпълнително право" се проведе тази сутрин в Стара ЗАГОРА.
Тя се организира от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията", в рамките на проект „Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с Европейските стандарти и система за електронен мониторинг".
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г. Той е на стойност почти 600 хиляди евро, а продължителността му е 24 месеца, разказа ръководителят Валентина Караганова.

Проектът е иновативен и ще подкрепи процеса на модернизация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". Ще подобри взаимодействието между партньорите на полето на наказателно - изпълнителната система в България и ще засили вниманието на обществото към електронния мониторинг.

Изпълнението на проекта ще допринесе за разработването на адекватна правна рамка за прилагането на електронния мониторинг. Ще се създаде силно сътрудничество между отговорните институции, в тясно партньорство с обществото и неправителствения сектор.

Важна задача на проекта е засилването на двустранните отношения със сходни институции в Кралство Норвегия и сътрудничеството със Съвета на Европа в прилагането на промените в съответствие с европейските стандарти и практики.

Целевите групи на проекта са лица, с наложена пробация и/или условно - предсрочно освободени лица с пробационни мерки за надзор, както и служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията", магистрати, представители на местната власт и НПО.

По проекта ще бъдат включени общо 560 участника.