сесия Казанлък
сесия Казанлък / община Казанлък
Общинският съвет в Казанлък прие окончателно бюджета на Общината за 2020 година на днешното си заседание. Той е в размер на 66 996 693 лева, с близо 15% повече от миналата година. Бюджетът беше подкрепен с гласовете на 26 съветници, един беше против, а седем гласуваха въздържал се.

Кметът Галина Стоянова прие всички предложения на политическите партии, направени между двете четения. Сред тях са:

- Асфалтиране на ул.„Наслука“ и част от ул.„Митко Палаузов“, кметство Бузовград“ с 50 000 лева, вместо асфалтиране на част от ул.„Радецка" до ул."Антон Страшимиров" с полагане на бордюри, с. Бузовград;
- Изграждане да осветителна система на ХГ „Казанлък“ и ИМ „Искра“ с 50 000 лв., което ще бъде реализирано при наличие на икономии в издръжка на Общинска администрация;
- Асфалтиране на ул.„Пионерска“ 1008 кв.м + 2 бр. дъждоотока със стойност 22 000 лева, вместо асфалтиране на част от ул."Опълченска", с.Овощник със стойност 20 000 лева;
- Асфалтиране на ул.“Стара Планина“ 730 кв.м +  2 бр. дъждоотока за 18 000 лева вместо асфалтиране на част от ул."1 май", с.Овощник със стойност 20 000 лева.

Сред направените промени между първо и второ четене, които днес общинските съветници гласуваха са субсидия в размер на 21 024,09 лв. за „Индустриална зона – Казанлък“ ЕООД, поради невъзможността търговското дружество да генерира приходи до привличането на инвеститори; ремонт и преустройство на Фондохранилице ИМ“Искра“, гр. Казанлък с бюджет 50 000 лв. от делегираната държавна дейност на институцията като второстепенен разпоредител.

С одобрените средства Кметът Галина Стоянова и нейният екип ще работят в посока на заложените социални политики за 10-процентно увеличение на заплатите в администрацията, културните институти, 14% увеличение на възнаграждението на медицинските сестри към общинските заведения и с почти 18% увеличение за помощния персонал в детските ясли, двойно увеличение на средствата, които Общината предоставя за обучение на лекари – специализанти, като към Общинската програма ще бъдат включени и медицинските сестри и акушерки – специализанти; двойно увеличение на средствата за фонд „Ин витро“ до 30 000 лв.; 20% увеличение на субсидията за спортните клубове, за да бъде засилен стимулът на децата за масов спорт. Общинският бюджет за 2020 г. отразява и политиката за реконструкция на образователната и уличната инфраструктура в града и по населените места. Предстои реконструкция на надлез „Катекс“; изграждане на туристически атракцион „Светът на траките“; ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на „ДКЦ – Поликлиника“ и др.

През тази година ще бъдат издължени заемите на Община Казанлък и политиките на кмета Галина Стоянова ще бъдат изпълнявани със собствени средства.