Правителство  между Десницата и Левицата е висш пилотаж
Правителство между Десницата и Левицата е висш пилотаж / netinfo

Това твърди в първото си интервю като народен представител Нено Влайков, избран за депутат от партия ГЕРБ, Старозагорски избирателен район.

Визитка:

Той ще е единственият казанлъшки представител в новия 43-ти български парламент. Роден под огнен знак, но човек на небето. Летец -щурман, с 24 годишен стаж в армията. Напуска я през 1990 година, заедно с по-малкия си брат, който е летец, за да се посветят на куп свои научни проекти. Възпитаник е на ВНВВУ „Георги Бенковски" в Долна Митрополия, където е съвипускник с ген. Михо Михов.
По -късно завършва Военната академия в София, където до пенсионирането си е и преподавател по бойна ефективност в авиацията.
Автор е на учебник по електроника, мрежово планиране и интегрални схеми, както и на учебник по бойна ефективност на ударната авиация. В негово съавторство са издадени още няколко учебника за боеприпаси и учебни тактики във ВВС.
В политиката е от раждането на идеята за Сдружение ГЕРБ, където става един от неговите съучредители. По -късно повтаря това и с появата на самата партия. Организационен секретар на общинската организация на ГЕРБ в Казанлък, зам.председател на Общинския съвет в Казанлък.
65 годишен, женен, с 3 внучки и 2 дъщери.
Малкото си свободно време продължава да посвещава на електрониката, изобретенията, новостите в техниката. Любител на умните разговори и ценител на стойностните хора.

 

Господин Влайков, това ли е звездния ви час?

Не обичам такива изрази. Аз съм на едни години, в които съм видял много звезди, възходи , падения съм имал, всякакви неща в живота, за да използвам такива изрази. Да съм депутат не е било цел в живота ми, нито мечта, не съм го преследвал. Просто случи се.

Това оценка за вашата лична работа ли е или оценка за ГЕРБ- Казанлък? Как го приемате?Още повече, че получихте и близо 700 гласа преференциален вот.

Според мен е оценка. Както за моята работа лично, така и за свършеното от общинската организация на ГЕРБ в Казанлък.

Една от големите теми на обществото ни тези дни е очакваното увеличение на пенсионната възраст и бъдещи промени в начина на пенсиониране на военни, полицаи и други служители от системата на сигурността. Те са недоволни, протестират и най- вероятно ще продължат в този дух. Вие сте бивш военен, щурман, дългогодишен пенсионер като такъв, а сега вече и депутат, макар и не положил все още клетва. Какво е вашето мнение по този въпрос: трябва ли да се увеличи пенсионната възраст, конкретно за военни и полицаи?

Ако се увеличи прекалено пенсионната възраст за военни и полицаи, то самите професии ще станат неатрактивни. Няма да има кой да служи, защото това са тежки, похабяващи бързо професии. На мен самият са ми казвали, „а бе ти откога си пенсионер?" Да ,така е , но съм държал бика за рогата, нали? Това трябва да се има предвид. В тези професии човек се износва бързо, особено психически, макар че при пилотите специално има и физическо натоварване и човек се изхабява още по-бързо. Затова и  трябва бързо да излезе от системата, за да се възстанови. Иначе няма дълбока старост. Тези мои съображения ме карат да мисля, че по въпроса трябва много внимателно да се пипа, иначе има риск да останем без специалисти в тези сфери.

55 години много ли е според вас за военни, полицаи и летци като възраст за пенсиониране?

За военни и полицаи мисля, че не е много, но за летците е много тази възраст. Те трябва да излязат в пенсия доста по-рано.

А колко според вас е оптималната възраст на която българинът, предвид на това как живее и работи, следва да се пенсионира?

Моето дълбоко, лично убеждение eq  че хората трябва да могат да се пенсионират на каквато си искат възраст. Защото на някой може и да му е интересно на 40 години да се пенсионира.Или пък може и да не може да се труди, да не иска да работи, да има други проблеми, за да продължи да работи, затова считам, че човек следва да има възможността и правото да се пенсионира, ако иска и когато иска.

... звучи демократично .. и твърде смело ..

.. да, но е честно, спрямо човекът. Като иска гражданинът Х да се пенсионира тогава, нека го има варианта да го направи и си вземе пенсията,която му се полага към него момент. Но, който вземе такова решение да се пенсионира рано, да не може после да си преизчислява пенсията и да си допълва стажа. Защото другото пък е нередно, спрямо останалите: пенсионираш се рано, взимаш си пенсията, получаваш си я примерно 30 години, през това време „навърташ" още 30 години стаж и искаш да ти се преизчисли пенсията. Е, това не бива да става. Затова веднъж като си вземеш решението за пенсия, това да е .

В този смисъл, кои са вашите лични приоритети, които ще отстоявате в 43-то Народно събрание, касаещи региона, община Казанлък, вашите избиратели? Поемате ли мандата с конкретна цел?

Не отивам с предварително набелязани цели, но тръгвам с пълна кошница с указания от хората, от моите срещи с тях. Те ми казаха много неща, записал съм си ги, сега ги обобщавам, за да мога да ги използвам при разговорите и дебатите, и смятам там да излагам човешкото. Това, което хората са ми казали и поискали от мен, като очаквания, препоръки.

А кметът какво поиска от вас?

Засега нищо. Нямам специални препоръки, искания, но знам, че ще има. В най- общи линии ще има много искания да се решават проблеми, които сега съществуват между общините и държавата. Тези проблеми ги знам, ясни са ми. Мисля, че ще мога да бъда полезен там.

Какъв депутат ще се стремите да бъдете ?

Преди всичко спокоен. Умерен, балансиран. По принцип съм човек, който си премълчава, когато има много тежки ситуации и не влизам в тежки и люти спорове, но не си и оставям каруцата в калта. Не съм труден човек и характер. Аз съм консенсусен човек, опитвам се да разбирам хората, да вниквам в това, което ми казват. Уважавам аргументите на хората, чувам разумните такива. Така е било досега в живота ми.

Ще направи ли най сетне Съединението Силата?

Искрено се надявам. Особено в този труден момент сега, това съединение ни е много нужно. Трябва да се разбере най- накрая, че политиката не е игра, а много сериозно нещо. Аз поне така винаги съм я възприемал. Няма нищо извън политиката. Всичко в живота ни е политика. Ежедневието ни е изтъкано от политика.

Какво не обещавате на вашите избиратели?

Невъзможни неща. Тук, в района нашият интерес е да „живне" този край. В този смисъл и в този мандат нашият приоритет на ГЕРБ ще е да стане тунелът под Шипка. Стане ли това, много неща ще се променят тук. Виждането и на Централното ръководство на партията е такова и се надявам, че няма да има и съпротива от останалите политически сили. Тръгне ли това изграждане, ще има 3 големи града наблизо: Габрово, Казанлък и Стара Загора . Стане ли тунелът под Шипка, те на практика ще се превърнат в един голям град. Това ще даде много възможности на хората от региона, защото този път ще се превърне в един от главните европейски пътища, свързващ Европа с Азия. А що се отнася до това какво няма да обещая: нищо няма да им обещая. Единственото обещание от моя страна е, че ще работя по въпросите, които моите избиратели, хората са посочили за важни. Няма да съм фигурант.

А какво не знаем за вас?

... може би миналото ми, далечното минало.

С какви страхове отивате в Народното събрание?

Имам някакви свои опасения, че този парламент може да е за кратко. Че може да не се стигне до полезните, изискващи консенсус решения, които да очертаят една ясна политика в бъдеще, по която да се движим всички заедно. Очертават се доста дебати по въпросите, но дай боже, разумът да надделее у всички ни. Още повече, че на този етап всички декларират желание да се сформира правителство. Всички политически сили декларират желание да се работи, в интерес на народа. Надявам се, че ще успеем да се обединим около някои основни приоритети.

По-малко гербаджия ли ще сте, ако ГЕРБ направи правителство с БСП, АБВ или други, по-леви формации?

Защо да съм по-малко гербаджия? Да се направи правителство между Десницата и Левицата, е сериозно нещо. Висш пилотаж. Може да донесе така желания просперитет за хората . Ако се вгледате в програмите на много партии, ще видите колко общи пресечни точки имат. В голяма част дори те са идентични.

Защо тогава не намираме съгласие в политиката?

В повечето случаи причините са чисто личностни. Ние сме хора и всеки е сам за себе си човек, личност, има свое виждане и разбиране за мястото си и оттам може би идват повечето проблеми. Трябва да спрем да се взираме в другите, а да видим собственото си място и позиция.

А с какви надежди тръгвате към Парламента? Казахте за страховете си...

Този парламент трябва първо да реши как за в бъдеще ще се провеждат изборите у нас. Задължително, с едномандатни или многомандатни райони, електронно гласуване и още много неща, които е редно да се дискутират. Това е много важно нещо. Този парламент трябва да създаде и база, основа за реформирането на съдебната ни и правоохранителна , правораздаваща система. Да каже къде е мястото на Прокуратурата, къде трябва да бъде, дали не бива да се приложи като цяло изборното начало в съдебната система, на принципа по който се избират политиците. Това е особено важно и според мен, би върнало в голяма степен усещането за справедливата държава. Според мен, по много от важните въпроси за обществото ни трябва да има референдуми. Мое лично убеждение е, че референдумът за изборите, който не се състоя, трябва да се проведе . И едва тогава, след като чуе хората, парламентът да си изработи позиция по въпроса.

Спокоен ли сте за общинската организация на ГЕРБ в Казанлък?

Нямам никакви притеснения за организацията, по начина, по който се развива в момента. Преди имах, сега не. Мисля, че следващите избори, които предстоят, местните, ще се получи още по-добра спойка между хората. Добри са ни хората. Имаме достатъчно членове, почти 800 души.

Казахте местните избори: Вече има група в социалната мрежа Фейсбук „Да подкрепим Галина Стоянова за кмет втори мандат" . Вашето лично мнение по въпроса?

Тя трябва да опита. Трябва да опита защото, казвал съм го това и в Общинския съвет, че това, което се върши, няма кой друг да го направи така умело, фино, майсторски, както тя. Нека се види само какво се направи дотук. При това с малко пари, с много заварени стари големи задължения, практически без свежи пари.

Какво научихте за хората и политиката за всичкото това време?

Политиката за мен е единственото средство, с което може да се подобри животът на хората. Но може и да се влоши от същите тези средства. Зависи как се използва същият този инструментариум. Още на времето, Аристотел, когато е обучавал Александър Македонски, му казал: „Александре, учи политика, защото ще дойде време, когато хората ще измислят едно такова оръдие, което ще метне един голям камък и ще го хвърли, и цял един град ще замине. Един камък ще падне и целият град ще унищожи. Ще дойде такова време и това ще стане, но и тогава, политиката и хората, ще са по-важни от камъка.