Посрещаме светите мощи на преподобномъченик Игнатий Старозагорски
Посрещаме светите мощи на преподобномъченик Игнатий Старозагорски / DarikNews.bg, архив

На 8 октомври се навършват 200 години от смъртта на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски - небесен покровител на Стара Загора. По този повод старозагорската митрополия организира духовни тържества, свързани с годишнината, включващи богослужения и научни четения.

Старозагорската епархийска църква и в частност Стара Загора, ще се има възможността да посрещне в своите предели част от светите мощи /честната глава/ на своя небесен покровител - св. прпмчк Игнатий Старозагорски.

По повод това знаменателно събитие Старозагорският епархийски съвет организира тържествено отбелязване на годишнината от 06 до 08 октомври.
На 6 октомври от 13,00 до 15,45 часа е първата част на научна конференция в залата на Регионалния исторически музей. В 16,00 часа е тържественото посрещане на св. мощи на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, придружено с пешеходно литийно шествие. То ще премине по маршрут: бул. „Св. Патриарх Евтимий" от мястото на посрещане /спирката пред III поликлиника/ на север до бул. „Цар Симеон Велики", където ще завие на изток до ул. „Любен Каравелов", от там ще завие на юг до ул. „Ген. Гурко" и на запад отново до бул. „Св. Патриарх Евтимий", където отново ще завие на север, за да стигне до входа на храм „Въведение Богородично".

В 17,00 часа в храм „Въведение Богородично" светите мощи ще бъдат положени за поклонение, ще бъде отслужена вечерня.
Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 6 срещу 7 октомври, за да могат желаещите православни християни да се поклонят пред светите мощи и да изпросят небесното ходатайство на светеца.

От 8,30 до 13,30 часа на 7 октомври ще се проведе втората част на научната конференция. В 17,00 часа в храм „Въведение Богородично" ще бъде отслужена празнична вечерня.
Храмът отново ще бъде отворен през цялата нощ.

На 8 октомври в 11,30 часа светите мощи ще бъдат посрещнати в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски" в Стара Загора, където ще се отслужи молебен и водосвет.