калкулатор сметки задължения
калкулатор сметки задължения / iStock/Getty Images
Днес е последният ден, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си до 31 март, да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне, напомнят от НАП.
 
Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС в портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От създаването ѝ през нея са извършени повече от 1,2 милиона трансакции за над половин милиард лева, а от началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 51 млн. лв.
 
От старта на данъчната кампания до момента са подадени близо 190 000 декларации за облагане на доходите,  съобщават от НАП. От приходната агенция съветват потребителите, които имат ПИК или КЕП, да се възползват от предлаганите възможности в портала за електронни услуги на НАП и да подадат годишните си декларации онлайн.
 
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП - https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на Вашия телефонен оператор.