Почистваща фирма съкрати близо 200 работници
Почистваща фирма съкрати близо 200 работници / Dariknews.bg, архив

Близо 200 души са съкратени от работа в почистваща фирма на 22 февруари, обявиха от Бюрото по труда. От там не назоваха името на фирмата, но по всяка вероятност става дума за бившия концесионер по чистотата в Стара Загора „Нелсън Чистота".

Уведомлението за предстоящото съкращение на персонал бе изпратено до Бюрото по труда още през миналия месец. Тогава от институцията признаха, че това не е първото такова съобщение от този работодател и през 2013 г. той е изпратил две такива, които обаче не са влезли в сила.

„Няма напрежение и струпване на хора от тази фирма, поетапно регистрираме всички, които са си получили заповедите. Има такива, които са били в отпуск или в болнични и все още предстои да ги получат. Уведомили сме фирмите от този сектор, които работят в Стара Загора, че има такъв персонал, ако имат нужда", обясни изпълняващият длъжността директор на Бюрото по труда Жулиета Върлякова.

Масово съкращение е имало и в една от шивашките фирми в Стара Загора. „Успяхме да намерим работа на част от тези хора в други фирми от този сектор", допълни директорът на Бюрото по труда.

От 1 март пък започва освобождаването на работещи в сектор здравеопазване. „Този сектор в Стара Загора се развива добре и няма липса на кадри каквато е ситуацията във Варна, например", обясниха от Бюрото по труда.