По-малки санкции за некоректните към Бюрото по труда
По-малки санкции за некоректните към Бюрото по труда / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Наполовина се съкращава санкциониращият период за лица, които са прекратили по некоректен начин регистрацията си в Бюрото по труда. Това съобщи началник отдел "Посреднически услуги" от Дирекция "Бюро по труда " Стара Загора Жулиета Върлякова.

До момента лицата, които са прекратили по некоректен начин регистрацията си в Бюрото по труда, нямаха право на регистрация в период от една година. Този срок вече е шест месеца, но не се отнася за хора, включени в програми и освободени дисциплинарно или за такива, които имат задължения към Дирекцията. "Но ако забравиш да се подпишеш или работодателят не ти даде навреме договора и не го представиш в срок, може да си направиш нова регистрация в Бюрото по труда след половин година", обясни Жулиета Върлякова.

След промените в закона частните трудови борси са длъжни да обявяват свободните работни места в сайта на Бюрото по труда. В Дирекцията ще се изнасят и работните места от държавната администрация в общински или държавни фирми. За първи път ще има преференция за работодатели, които разкриват така наречените "зелени работни места" - т.е. позиции в екологични дейности.