г
г / Thinkstock/Getty Images
От началото на август 2018 г. Агенцията по заетостта стартира второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила.  До 17 септември  работодателите отново могат директно в on-line анкетен формуляр да посочат обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях кадри.

В извадката за целенасочено анкетиране в Старозагорско попадат  254 фирми -172 от община Стара Загора, от община Казанлък – 44 бр., от община Чирпан – 11 бр., от община Раднево – 10 бр., от община Гълъбово – 9 бр., от община Гурково – 3 бр., от общините Павел баня и Братя Даскалови – по 2 бр. и 1 бр. от община Мъглиж.

Целта на проучването е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващите 12 месеца професии, компетентности и умения на работната сила. Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование.

Агенцията по заетостта очаква работодателите да се включат активно в проучването, което ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила.