палатки
палатки / netinfo
Около 30 човека ще нощуват тази нощ пред сградата на общината в Стара Загора. Те разпънаха палатки и ще изчакат общинските съветници, които ще се съберат утре на заседание на местния парламент. Причината отново е квартал "Бедечка".

Защитниците на "Бедечка" ще останат през цялата нощ. Те ще посрещнат общинските съветници преди началото на поредната сесия на местния парламент, а целта е да им напомнят даденото от тях преди седем месеца обещание за максимално запазване на зелените площи. Утре ще бъде гласувано предложението за местен референдум с въпрос „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка” по реда на Закона за общинската собственост. На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета на община Стара Загора”.  Датата определена за местното допитване е 18 юни.

Според защитниците на парка референдумът е закъснял и няма смисъл от него. Преди месец беше създадена временна комисия, която да даде предложение за съдбата на територията. Защитниците обаче скочиха и срещу нея. По последни данни ако частните имоти бъдат отчуждени, това ще излезе на общината около 34 милиона лева. Отделно трябва да бъдат дадени около 20 милиона за изграждането на парк. Възможно е собствениците да заведат дела и да търсят правата си в съда. Все още не е ясно, ако територията бъде отредена за парк, откъде ще се вземат тези пари и ще бъдат ли вдигнати данъците.