И тази година Стара Загора ще отбележи националния празник 3-ти март с шествие и пренасяне на най-дългия трибагреник. Началото на шествието е 11 часа от площада на община Стара Загора. Походът с 300-метровото знаме ще премине по старозагорските улици, а кулминацията е издигането му на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Начело на празничното шествие отново ще бъде репликата на Самарското знаме, носена от представители на Прабългарската школа „Бага Тур".

И тази година ще бъде спазена традицията националният флаг да бъде носен от военнослужещи по 3-километровия маршрут, извървян миналата година от хиляди старозагорци. В пренасянето на 300-метровото национално знаме обаче на този 3-ти март ще могат да се включат граждани и гости на града. „Целта си остава същата-да събудим позаспалите ни национални чувства и поне за един ден да се почувстваме горди, че сме българи. Надявам се всичко това да се превърне в традиция, а Стара Загора да стане център на българщината", посочи директорът на Драматичния театър „Гео Милев" и сценарист на тържествата Ивелин Керанов. Финалът на паметното шествие и издигането на националното знаме е предвидено за 12 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Местността ще бъде огласена от родопските гайди на ансамбъла на Петър Янев. За желаещите да се изкачат в празничния ден до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" трудноподвижни граждани в 11.00 часа от подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески", на бул. „Руски", ще тръгнат два съчленени автобуса и училищни микробуси на общината. След края на церемонията, те ще върнат гражданите обратно в центъра на града.

Общоградският празник на 3-ти март започва в 9.00 часа с Божествена Света литургия в храма „Св. Николай чудотворец". В 10.15ч. членовете на общинското и административно ръководство на общината ще поднесат венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора. Тържественият ритуал за издигане на националния флаг на Република България е от 10,30 ч. на площада пред общината. Тържествената заря-проверка с празничните илюминации е с начален час 19 на площада пред общината, където малко по-късно концрет ще изнесе рак-група „Епизод".

До няколко дни на четирите входа на Стара Загора ще бъдат издигнати 20-метрови пилони, на които ще се вее националното знаме. В навечерието на 3-ти март сградата на читалището в село Хрищени пък ще бъде обгърната с 25-метров флаг.