Константин Маринов
Константин Маринов / Верея и приятели
Държавната агенция за българите в чужбина при Министерския съвет на Република България, удостоява Константин Маринов - основател и ръководител на фолклорен клуб "Верея" (Чикаго) с паметен медал "Иван Вазов".

Отличието се присъжда за значителен принос в популяризирането на българските фолклорни традиции в Северна Америка, както и по повод 10-годишният юбилей на фолклорен фестивал "Верея".

Почетният медал ще бъде връчен на г-н Мариков от генералният консул на Република България в Чикаго след отпадане на ограниченията за публични събития.

Признанието  е за Танцуващия Коце-момчето от Стара Загора, което носи в себе си магията. Магията на българския народен танц, която не признава граници и не се нуждае от причини, за да бъде споделена.

А Коцето вече десет години заразява с емоции и ритми българите в САЩ като организира в Чикаго най-големия фестивал за народни танци и фолклор „Верея“. Десетото му юбилейно издание тази година трябваше да събере над 1 000 влюбените в българския танц, но ритъмът на действителността попречи. Ритъмът обаче, в който бият сърцата на хората, влюбени в българския фолклор, не може да бъде поставен под карантина. В социалната мрежа Константин Маринов не спира да провокира танцуващите хора и споделя, че фестивалът се отменя за октомври месец.

Честита награда, Коце!

А когато последният прожектор на сцената изгасне, когато едва събираш сили да дишаш, но чувстваш, че си жив чрез танца, значи си докоснал нечии сърца. Убедена съм, че някъде горе, Венелин Кръстев се гордее с теб, усмихва се под мустак и е готов да каже-Още веднъж, Коце!