Откриха за посещения  гробницата Шушманец
Откриха за посещения гробницата Шушманец / Георги Стоянов, Kazanlak.com


В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е спрян проектът на предходното правителство за определянето на туристическите райони и обекти в страната, заради факта, че в него Розовата долина със своите културно-исторически паметници не е била обособена като отделен район, което е кощунство.
Това съобщи заместник министърът на енергетиката и туризма Бранимир Ботев по време на днешното си посещение в Долината на розите и Долината на траките.
Зам. министър Ботев е в района за откриването на реставрираната и социализирана тракийска гробница Шушманец, както и за участие в национална дискусия ,посветена на туристически дестинации в района.

Пред журналисти Бранимир Ботев съобщи, че на „стария проект е сложен край и в момента в министерството се разработва изцяло нов проект, в който Розовата долина ще е обособен самостоятелен туристически район".
Този район може много повече да даде на света, каза Бранимир Ботев.

Заместник-министърът се ангажира и с помощ за продължаващото проучване, социализиране, опазване и реставриране на открити до момента и предстоящи за проучване културно- исторически паметници в района на Розовата долина и обеща пълно съдействие и подкрепа за местната власт в това отношение.
България има уникална в света култура в Розовата долина и Долината на траките. Боговете тук са я създали и би било грях да не продължим това и да не го съхраним за тези след нас, заяви Бранимир Ботев, по време на официалното откриване на реставрираната тракийска гробница Шушманец.

В емоционално си слово той благодари и се поклони пред паметта на двамата видни траколози- покойните проф. Александър Фол и д-р Георги Китов, „които сега пият тежко тракийско вино от небето, оставили съществен принос за популяризирането на България със своите открития.


Просълзен, зам. Министър Ботев връчи тазгодишната, 6-та поред награда за принос в областта на тракологията и популяризирането на Долината на траките и розите, на археоложката Диана Димитрова- спътница в живота и съмишленик на д-р Китов. Тя, заедно с колегите си Ефтимка Димитрова, Милена Първин, Никола Тонков, Елена Божилова и Георги Марков, под ръководството на археологът д-р Китов откриват тракийската гробница Шущманец на 28-ми август 1996 година.
17 години след откриването й, с много усилия на местната власт в Казанлък и със средства от ОП „Регионално развитие" уникалната могила е открита за посещения. Вложените средства за целта са 1 млн. 115 хиляди лева.


Гробницата Шушманец датира е от 4-ти век преди новата ера и според археоложката Диан Димитрова, поне 150 години е използвана като храм, преди в нея да бъде погребан виден тракийски владетел или благородник.
Шушманец е единственият досега открит тракийски храм в света с колони и в предверието.
Гробницата представлява уникално съчетание на две изчистени до съвършенство архитектурни форми от Античността: античен купол и полусферичен свод, известен още като „македонски тип".
При разкопките на могилата преди 17 години в нея са открити почти стрити на прах човешки кости, кости от 4 коня и 2 кучета, железен косер, сребърни мъниста и други дребни предмети.
Предположенията са за извършено ритуално погребение .