Задържани са двама мъже
Служители на Областната дирекция на МВР в Стара Загора са иззели 66 пакета марихуана с тегло около 70 килограма от товарен автомобил на 210 километър на автомагистрала "Тракия".

БТА

Това съобщи на брифинг в директорът на дирекцията ст. комисар Лазар Христов. На брифинга присъства още окръжният прокурор Дичо Атанасов. Задържани са двама мъже - шофьорът на товарния автомобил на 52 години и негов спътник на 51 години.

Удар на митниците: Иззеха марихуана за над 6 млн. лв. на „Капитан Андреево” (СНИМКИ/ВИДЕО)

"И двамата са български граждани, като единият от тях е криминално проявен. Проверката на товарния автомобил е извършена по сигнал на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) през вчерашния ден", уточни комисар Христов.

Иззети са 66 вакумирани пакета със суха зелена тревиста маса с тегло около 70 килограма, реагиращо на марихуана. Двамата са задържани за срок до 24 часа. Материалите са докладвани на дежурен прокурор към Окръжна прокуратура.

БТА

Директорът на ОД на МВР изрази благодарността си на своите колеги и на служителите на ГДБОП за добрата работа и координация и за бързата реакция и адекватните действия на терен.

Наблюдението на досъдебното производство е незабавно поето от Окръжната прокуратура в Стара Загора, коментира Дичо Атанасов. То е образувано по чл. 351 а, ал. 1 от НК за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

На двете лица, които са заподозрени, ще бъде предявено обвинение в рамките на днешния ден. Предвиденото от закона наказание е "лишаване от свобода" за срок от две до осем години и глоба от пет до 20 хиляди лева.

Иззеха над 11 кг марихуана на „Дунав мост“ 2 (СНИМКИ/ВИДЕО)

През вчерашния ден е назначена физикохимическа експертиза, която в рамките на днешния и утрешния ден ще установи точните килограми и концентрация на активното вещество и ще бъдат прецизирани обвиненията, посочи Атанасов.

"В рамките на днешния ден ще бъде взета и предварителна мярка задържане за 72 часа с оглед вземане на постоянна мярка “задържане под стража”, каза още той.

"По смисъла си това е тежко умишлено престъпление, в процеса на разследване ще бъде преценено количеството и е възможно да бъде повдигнато и по-тежко обвинение за високорискови наркотични вещества в големи размери", допълни окръжният прокурор

БТА

По думите му това "вероятно ще се случи, но това е преценка на наблюдаващия прокурор". "По делото ще бъдат разпитани свидетели и ще бъдат извършени и други процесуално-следствени действия. По случая ще се работи приоритетно и бързо", увери той.

"На 19 март в Стара Загора е образувано още едно производство за държане на наркотици - около два-три килограма марихуана и около 200 грама метаамфетамин", посочи още Дичо Атанасов. И по този случай е назначена е и се изготвя експертиза. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова, БТА