Отбелязват с театрална постановка Деня на белия бастун
Отбелязват с театрална постановка Деня на белия бастун / Dariknews.bg, архив

С театралната постановка по „Криворазбраната цивилизация" ще бъде отбелязан в Стара Загора Деня на белия бастун. Организатор на проявата е регионалната структура на Съюза на слепите със съдействието на община Стара Загора и Лайънс клуб. Спектакълът ще бъде показан в 16,00 часа днес на сцената на Държавен куклен театър.

„До този момент избягвахме подобни изяви, но сега скачаме в дълбоките води на театъра. В представлението участват хора с над 90% загуба на зрението. Искаме да покажем, че този ден може да се отбелязва и така, а не само с разговор за проблемите, които имаме", коментира пред Дарик председателят на Регионалната организация Дина Желева.

Над 1000 са членовете на структурата, която обхваща областите Стара Загора и Хасково. „Проблемите не са по-различни от тези на останалите хора в страната - липса на работа, липса на средства, проблеми със социалното законодателство", заяви още Дина Желева.

Международният ден на белия бастун се отбелязва от 1964 г. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Дългият бял бастун е изработен още през 1943 г. от психолога Ричард Хувър.