/ Dariknews.bg
От 22 юни до 1 октомври  е срокът за кандидатстване в основната фаза на проект за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в Стара Загора.

Интегрираният проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE на Европейския съюз има за цел да допринесе за намаляването на количеството на фините прахови частици.

В пилотна фаза, 63 домакинства в Стара Загора получиха безвъзмездно нови по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ.

Проектът  предвижда да се подменят отоплителните уреди на 967 старозагорски домакинства. Всеки от одобрените кандидати за участие ще получи безвъзмездно доставка и монтаж на новото отоплително оборудване.

Безплатен ще бъде и транспортът на демонтираното съществуващо оборудване, което е на дърва/въглища и предаването му за рециклиране. Програмата включва още петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставените и монтирани нови уреди, при условие на спазване от страна на одобрения кандидат на изискванията за правилна експлоатация, поддръжка и годишна профилактика.

Заложен е и годишен технически профилактичен преглед на доставеното ново отоплително оборудване – еднократно в периода след първия отоплителен сезон и преди втория. Одобрените кандидати ще получат още и инструкции за експлоатация и поддръжка, както и обучение при доставката.

Общата стойност на проекта за Община Стара Загора е 1 484 758 евро.

Очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 (фини прахови частици) в Стара Загора след подмяна на уредите е в размер на 14 тона/годишно.