/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на Регионалното управление на образованието в Стара Загора - Татяна Димитрова, е освободена от длъжност от 3 май, потвърди пред БТА самата Димитрова.

Тя казва, че мотивите за уволнението са четири. Първият се касае за извършена проверка от представители на Министерство на образованието и науката на няколко сайта на училища от областта, в които не са били качени определен брой документи. „Това не означава, че документите не са били налични в училищата, а само не са били качени. В писмото за обяснение, което получихме след тази проверка, беше констатирано, че това са нарушения, допуснати от директорите, а не от началника на РУО“, каза Димитрова.

Вторият мотив касае това, че „не е бил упражнен контрол за спазване на работното време на директорите на училищата в областта“. По думите на Димитрова контролната дейност на РУО се утвърждава и се провежда по план, където са заложени приоритети. „Работното време на директорите не е унифицирано. Ние не сме получавали сигнали за нарушения, няма постъпили доклади или констатирано неспазване на работното време“, допълни тя. 

Татяна Димитрова посочи, че третият пункт касае по-висок процент на отсъстващи ученици в конкретен час на извършване на проверката, в края на януари т.г., в конкретно училище, без да са разгледани причините за отсъствията.

Четвъртият мотив, който е посочен, е свързан с еднократни парични награди, които са получили част от директорите на училища в областта.

„Критериите за тази награда трябва да се съгласуват с работодателските и синдикалните организации до края на месец юни и след това се изпращат писма до директорите на училищата, които правят своя самооценка. В правилата за тези награди е посочено, че началникът на РУО определя паричната награда. Аз никога не съм си позволявала еднолично да го правя. По тази причина съм назначила комисия от колеги, които да разгледат самооценките на директорите. Те трябва да изготвят доклад, който да представят. Средствата за тази награда са от бюджетите на съответните училища.“, обясни Димитрова. Проверяващите са заключили, че не е ясен механизмът, по който са определени тези награди. 

Това е второто отстраняване на Татяна Димитрова от поста. Тя беше освободена през 2014 година и възстановена на длъжността година по-късно след като Върховен административен съд отмени заповедта ѝ и за освобождаване.
БТА