еврозона
еврозона / iStock/Getty Images
Инициативата за гражданско образование "Граждани с мисъл" организира онлайн дискусия на тема "Лев или евро - ползи и опасности от влизането в еврозоната".

Дискусията ще бъде излъчена на живо, а всеки, който желае ще може да задава своите въпроси към събеседниците. Събитието ще се проведе на 27 август от 19:30 часа и ще се излъчва на живо на страницата на инициативата. 

През месец юли България беше приета в за член на валутно-курсовия механизъм ERM II ("чакалнята: за еврозоната) и банковия съюз като част от усилията на страната да влезе в еврозоната. ЕЦБ определи базов курс за конвертирането нa българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро, който може да има 15% диапазон в посока плюс или минус. България влиза в „чакалнята“, запазвайки едностранно режима на валутния борд. 

В рамките на онлайн дискусията ще разгледаме прехода от валутен борд към приемането на единната валута. Всеки от нашите събеседници ще защити своята гледна точка, а именно - ползите от приемането на еврото в България и евентуалните негативни страни от това, обясняват организаторите.

Двете различни гледни точки ще бъдат коментирани от икономистите Даниел Василев и Димитър Вучев.