/ netinfo
Възможностите за повишаване на пътната безопасност в градовете и мерките за нейното повишаване, които предлагат институциите, обсъдиха на семинар.
 
Семинар и олимпиада за пътна безопасност ще се проведат в Стара Загора

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност
подчерта, че инициативата за серия събития под надслов „Сътрудничество чрез приятелство“ в различните общини е с цел да бъде подобрена комуникацията между граждани и институции.

„Така ще има дискусия по наболелите теми, свързани с поведението на пътя, ще бъдат взаимствани и добрите практики“, допълни той. Над 20 общини са част от идеята. „В Стара Загора получихме пълната подкрепа на кмета Живко Тодоров и екипа му, за което благодарим. Така може да споделим знанията на нашите експерти със старозагорци, представители на неправителствени  организации, институции, училища“, допълни Милчев.
 
За шофьорите: Нови строги мерки срещу войната на пътя

По време на семинара бяха представени стратегически  документи на общините, планове за устойчива градска мобилност, безопасно градско планиране и други.
 
„През последните няколко години вложихме сериозни усилия по отношение на транспорта в Стара Загора. Успяхме да създадем общинско дружество, с което да кандидатстваме по програма и да обновим автобусите ни.

Към този момент имаме изцяло подменен парк, отговарящ на изискванията. Планът с еднопосочните улици, който работи в нашия град, също е стъпка към безопасността“, каза по време на срещата ресорният зам .-кмет на Стара Загора Йордан Николов.

Той подчерта, че чрез включването на различни мерки за подобряване на транспорта в градовете, е нужно да се подходи и с внимание към екологията. От думите му стана ясно, че при наличие на добра алтернатива на лични автомобили – като модерни автобуси, велоалеи, както и зони за платено паркиране в центъра, се оказва влияние и на качеството на въздуха, което също е изключително важно.
 
Пътна безопасност: Възможно ли е държавата да се справи с катастрофите?

Димитър Димитров, от сектор „Пътна полиция“
, сподели, че добрата координация и комуникация с общината е основна при решаването на проблемите в градската среда. „Обсъждаме, ако има нужда и поправяме проекти, като единствената ни обща цел е да повишим пътната безопасност.

В момента затруднения и задръствания има заради реконстукцията  на съоръжението над бул . „Славянски“, но това е временно неудобство“. Той припомни мерките, които бяха изпълнени за облекчение на шофьорите, като изграждане на временното кръгово кръстовище на ул. „Калояновско  шосе“ и „Анастасия Тошева“.
 
За уязвима група на пътя бе определена тази на 18-годишните, които са получи своето свидетелство за управление на МПС  съвсем скоро. По време на събитието бяха дадени примери от европейски държави, в които стриктно  се спазват не само ограниченията в скоростта в населените места и извън тях, но и пътната маркировка и местата за пресичане на пешеходци.  
 
Властта с нови идеи за подобряване на пътната безопасност

В сряда, в общинската спортна зала „Иван Вазов“ ще стартира олимпиада по пътна безопасност за ученици от 3 и 7 клас. От 10.30 часа, малчуганите ще решават хартиени тематични листовки, а по-големите деца ще покажат знания за правилното поведение на пътя онлайн.

Очаква се около 400 ученици да се включат в занятието. Най-добрите ще продължат във втория кръг през месец март. Подобно обучително  събитие ще се проведе и в други големи градове, като идеята на организаторите от Института по пътна безопасност, е инициативата да се превърне в национална.
 
Общата кауза за повече безопасност на пътя обедини Община Стара Загора, Института за пътна безопасност, Регионално управление на образованието и Aй енд  Джи  Брокерс.