/ Областна администрация-Стара Загора
Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова свика пресконференция по повод разпространяване на нерегламентирана и невярна информация за провеждане на мерки, свързани с установено огнище на болестта Африканска чума по свинете на територията на Република България.

Прилагат мерки срещу разпространението на Африканска чума по свинете

На пресконференцията присъства директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Дамян Миков. „Целта ни е, въпреки критичната обстановка, да предотвратим тревогата и напрежението у хората, чрез подаване на адекватна информация за самата болест и мерките, противодействащи на нейното разпространяване.

Първи случай на африканска чума по свинете у нас

Действително болестта се разпространява бързо, а в нашата област се гледат над 150 000 прасета. Идеята е да поставим акцент върху отговорността на хората, отглеждащи свине/независимо дали е за промишлени или битови цели/, да се направи своевременна инвентаризация на животните, както е изискуемо по закон, за да се ограничат огромните преки и косвени загуби при настъпване на ситуация на болест.

Няма второ огнище на африканска чума у нас

От Вас, журналистите зависи как да се подаде правилна и еднаква информация към всички“, каза в обръщението си д-р Миков. Действията ни към момента имат предупредителен характер.

Те са обърнати към хората с цел информация и превенция, както и за това, че предстоят засилени проверки с цел недопускане на зараза на АСЧ на територията на областта.