/ iStock/Getty Images
Бебе на 55 дни е с коронавирус
В Областна администрация се състоя заседание на част от състава на Областния медицински съвет, съобщиха от администрацията.

Проф. Аргирова: Имунитетът от ваксините е чудесен, просто е краткотраен

На него присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, директори на лечебните заведения, директорът на РЗОК д-р Жулиета Здравкова, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Районната лекарска колегия на БЛС.

Д-р Перчемлиева съобщи, че броят на заболелите от COVID-19 в Старозагорска област продължава да расте. При запазване на тази тенденция областта ще навлезе до дни в "червената зона".

Реалната цифра на заболелите продължава да не е ясна, защото много от по-леките случаи се лекуват в домашни условия след направени самостоятелно бързи антигенни тестове и системата не може да ги обхване. Статистиката показва, че около 60 % от заболелите се връщат от почивки.

В разгара на четвъртата вълна: Обособяват COVID зони за триаж на пациенти

„Проблемът е, че болестта се „подмладява“. Очаква се след 15 септември ситуацията да се усложни още повече“, каза д-р Перчемлиева. В момента най-младият пациент с коронавирс в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ е бебе на 55 дни.

Има и родилки с положителни тестове. В тази връзка, от РЗИ препоръчват на болниците от областта, в които функционират педиатрични и родилни отделения, да имат готовност да отделят персонал и легла за лечение на деца и новородени с коронавирус.

Новият COVID-19: Температура до 40 градуса и кашлица със задух

Всяко здравно заведение трябва да прецени колко легла и специалисти може да отдели за тази цел. На заседанието бе констатирано, че обособяването на така наречените „COVID зони“ в медицинските центрове с цел облекчаване на болниците и лекуване на по-леките случаи в извънболничната помощ се движи в положителна посока. Ковид зона работи в ДКЦ 1 в Стара Загора. Предстои откриването и в Медицински център „Проф. Ст. Киркович“.

От 1 септември ще заработи COVID зона и в Казанлък. Целта е в най-кратки срокове броят на тези зони да нарасне до 7. В COVID зоните пациентите ще бъдат преглеждани, ще се правят тестове, рентгенови снимки. На по-леките случаи ще се предписва съответното медикаментозно лечение на място.