идеен проект
идеен проект / община Казанлък
Архитект Георги Костадинов от „Арсенал“АД е автор на идейния проект за изграждане на продължение на пешеходна зона в Казанлък . Работилите по проекта архитекти, специалисти по градска среда и ландшафт виждат продължението на пешеходната зона в отделни сегменти, с възможност за плавен и хармоничен преход през градската структура, с възможности за оживяване на предприемачески дейности и оформяне на нови социални и културни пространства.

идеен проект
община Казанлък


„Идеята за разширяване на пешеходната зона не е нова, но се постарахме да й дадем визуализация“, отбеляза по време на общественото обсъждане кметът Галина Стоянова.

Предвид многото жилищни сгради и необходимостта от осигуряване на по-голям брой паркоместа само за живеещите в района се предлага решение за контролиран достъп чрез специална карта за т.нар. потъващи прегради до 30-40 паркоместа. За гарантиране на безопасно движение в бъдещия пешеходен участък на местата, където се пресича с улиците „Македония“ и „Стара планина“ се предвижда регулиране на движението посредством светофар с бутон за предимство на пешеходци. Сигнализаторите ще бъдат с различен диапазон, в зависимост от потока на автомобили в час пик през работните и съответно – почивните дни.

идеен проект
община Казанлък


Около ДКЦ – 1 – П е поликлиника също е замислено обособяване на 40 места за паркиране, със специално оширение за специализираните медицински автомобили, стоп бутони за преминаване през улиците, които пресичат пешеходната зона и движение с предимство за автомобилите в най-натоварените часове на деня.

Облагородяване на пространството в отделни модули, повече удобство и безопасност за гражданите, ново осветление и дъждоприемни решетки, нови места за отдих предвижда още идейният проект. За целта са предложени запазване на съществуващите здрави дървета и засаждане на над 300 вида декоративни растения, специални места за паркиране на велосипеди и маркирано трасе за велосипеди.

идеен проект
община Казанлък


Община Казанлък ще възложи разработката на технически или работен проект с избор на фирма – изпълнител, разрешително за строеж, а след това – изготвяне на конкретно предложение към Общински съвет – Казанлък за финансиране за реализация чрез бюджета на Общината или ако има възможност - по проекти с външно финансиране. „Направена е обща количествено-стойностна сметка, около 390 000лв. Тя не е непосилна за възможностите на Община Казанлък“, заяви Галина Стоянова.

идеен проект
община Казанлък


Така още догодина казанлъчани може да се радват на нова пешеходна улица .