Варненското ларго - с чисто нова визия (СНИМКИ)
Варненското ларго - с чисто нова визия (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна
Варненското ларго - с чисто нова визия (СНИМКИ)
84769
Варненското ларго - с чисто нова визия (СНИМКИ)
  • Варненското ларго - с чисто нова визия (СНИМКИ)

Варненското ларго вече има напълно нова визия. Нова качествена настилка, ново осветление и озеленяване, нови пейки и кошчета за смет посрещат пешеходците по бул. „Сливница", в участъка от „Севастопол" до входа на Морската градина при Фестивалния комплекс. Така пешеходната зона, започваща от Козирката, придоби изцяло завършен вид.

Обновеният площад на „Севастопол" събира 160 световни столици (СНИМКИ)

Между „Севастопол" и Морската градина се появиха и няколко симпатични акцента. Огромният герб на Варна, вграден в настилката, металните плакети с имената и гербовете на световни столици и статуята на влюбените делфини бързо станаха любими на варненци.

Варненското ларго  с чисто нова визия (СНИМКИ)
netinfo

За последно централната пешеходна зона в тази си част е била обновена през 90-те години на миналия век. Пълната промяна за ларгото сега става с евросредства. Явява се втори етап от проекта за естетизация и модернизация на главните пешеходни зони и зони за обществен отдих на Варна по Оперативна програма „Регионално развитие". Изпълнител на строителните дейности е варненската фирма "Хидрострой".

Варненското ларго  с чисто нова визия (СНИМКИ)
netinfo

„Основното беше да ползваме естествени материали, да прикрием отчасти несполучливото за нас решение с бордовете около градинките, с малко по-качествено изпълнение, и да пресъздадем една по-отворена като цяло зона, тъй като от тук минава основният пешеходен трафик", споделя арх. Александър Минчев от екипа, проектирал новата визия на ларгото.

Пълната промяна на зоната включва нови пейки и нови кошчета за смет. По настояване на фирмата, която се грижи за чистотата в района, съдовете са възможно най-голям брой.

За настилката пък са използвани материали, отговарящи на европейските изисквания за качество. Положеният клинкер е немски, а гранитът е от Македония и Китай. Предвид предишните проблеми с настилката по ларгото, новите клинкерни плочки са с възможно най-високите показатели за здравина и устойчивост.

„Настилката е изключително трайна, но тя има един процес на слягване и напасване, който трае от половин до една година. За този период може да се наложи два или три пъти да бъде префугирана, докато стане доста по-устойчива и стабилна", обяснява арх. Минчев.

Варненското ларго  с чисто нова визия (СНИМКИ)
netinfo

Проектът за обновяване на главната пешеходна зона, реализиран в тази му част от строителната фирма „Хидрострой", реши и някои проблеми на варненци, живеещи в тази част на бул. „Сливница". Като например с подземната инфраструктура. Подменени са водопроводи, кабелите за уличното осветление, под земята са поставени и жиците на кабелните оператори.

Два мултимедийни терминала осигуряват на туристите информация за историята и забележителностите на Варна. Единият киоск е разположен на "Севастопол", а другият - пред Фестивалния комплекс. Площадът пред ФК също има нова визия, която включва и ново ефектно осветление.

Още за новата визия на ларгото и как тя се възприема от пешеходците ще откриете в аудиозоната.