Новият директор на операта ще се яви на работа до няколко дни
Новият директор на операта ще се яви на работа до няколко дни / DarikNews.bg

Служителите в Държавна опера Стара Загора запазват настоящия си протест мирен. Те недоволстват срещу проведения конкурс за избор на директор, който по думите им е непрозрачен и незаконен. Прави ли са или не, трябва да отсъди ВАС, където вече е подадена жалба. От вчера тече 14 дневният срок, в който новият директор Петко Бонев трябва да заеме поста си. „Стачката е крайна мярка, но ще има голяма съпротива от наша страна", категорични са двата синдиката в културната институция.

Новият директор на операта ще се яви на работа до няколко дни
netinfo

След изказване тази сутрин на министъра на културата Петър Стоянович в телевизионно предаване досегашният директор на операта Красимир Къшев коментира, че има сериозни забележки относно някои твърдения. Първото е оценката на министъра, че конкурсът е протекъл „без никакви законови забележки". "Над всичко и над закона е истината. Ако Вие искахте да кажете истината на милионите български граждани, трябваше да кажете, че дали конкурсът е проведен със законови забележки, предстои да се установи. Заявихте, че конкурсът е проведен пред двойно по-голяма комисия и заради нейната прозрачност и обективност сте подписали заповед за 14-души. Не познавам справедливостта на какъвто и да е конкурс, при който комисията е от четен брой. Може да се стигне до паритет 7 на 7 и въобще не искам да го обяснявам от тук нататък. До колкото знам, бройката винаги е нечетна", поясни Къшев.

Що се отнася до твърдението на министър Стоянович, че предишният директор не изпълнява условията за заемане на тази длъжност, Къшев отвърна така: "Аз Ви предизвиквам официално да заявите точно и ясно кои условия по правилата на конкурса не изпълнявам".

Новият директор Петко Бонев обясни за Дарик, че ще се придържа към законовите разпоредби и след като приключат процедурите по документацията ще се яви на работното си място.

В предаването „Денят започва с култура" по БНТ Петър Стоянович отговори на зрителски въпрос относно положението със Старозагорската опера: "Конкурсът в Стара Загора протече без никакви законови забележки и нарочно познавайки спецификата на проблема там ще го обясня с няколко думи. Аз назначих двойно по-голяма комисия в състав 14 човека, вместо обичайните 7, за да може да има максимално широко ветрило. Част от състава в Стара Загора държи на предишния директор, който не изпълнява условията за заемане на тази длъжност. В края на краищата в тази страна има закони, конкурс между повече участници спечелен след един мач, за да минем в друга фразеология, след един мач винаги някой е недоволен. Зам.-министърът Василев беше там онзи ден, срещна се и с кметската управа и със синдикатите. Между тях също има почитатели на единия и на другия кадрови избор, но в края на краищата, ако искаме тази държава да върви нормално рано или късно трябва да се примирим, че има две неща - има съд, има закон и има комисия, която прави един прозрачен конкурс. Няма как да се съглася с госпожата поради простия факт, че именно познавайки подобни реакции ние сме взели максимално широко решение. Винаги ще има недоволни, да оставим новия директор да си свърши работата".