Некомпетентност на институциите и / или опит за колективизация
Некомпетентност на институциите и / или опит за колективизация / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Трасето на новостроящата се отсечка от автоматистрала „Тракия" минава през три имота от землището на село Загоре. Парадоксалното е, че те не са били нанесени от общината преди 15 години върху картата на възстановената собственост, за да може в наши дни да бъдат отчуждени и да не възпрепятстват строителството.

Двама от собствениците на земята са Божана Петкова и Стойчо Иванов. Те притежават нотариални актове за собственост, както и разрешително за строеж на птицеферми. Документите са издадени от компетентния орган-общината.

„Оказва се, че ако някой е сгрешил при нанасянето на имота ви върху картите, по-късно той може много лесно да бъде отнет. Това е противоконституционно поведение и намирисва на очевидна колективизация", коментира адвокатът на засегнатите Александър Желязков и припомни предисторията:
„На 4 юли 2005 година излиза решение на МС за отчуждаване на участъка, в това число и на този край село Загоре. В документа не са вписани нито имотите, нито имената на собствениците.
След реалния старт на строителството на участъка от автомагистралата се оказва, че части от тези имоти пречат на правата линия на строителните дейности. Нормалната процедура е земята да бъде отчуждена, макар и на по-ниска стойност. На собствениците обаче е предложена сумата от 1000 лева, въпреки че имотите им са със стопанско предназначение и струват много повече. Като не искате за малко, сега ще ви вземем всичко, е отговорът на институциите, след отказа на гражданите.
На 3 август фирмата-изпълнител на строителните дейности на магистралата уведомява, че е задължена от Изпълнителна Агенция "Пътища" да събори постройките в 7-дневен срок. В заповедта е записано, че сградите са стари и негодни, правото за собственост не се признава, а имотът е държавен. Заповедта е подписана от члена на УС на Агенцията Лазар Лазаров, който по-късно изпраща писмо в областна администрация, в което уведомява, че имотите не са частни и моли областния управител да ги предаде на агенцията.
На 6 август са издадени две заповеди на областния управител, с които имотите се изземват, посочва се, че гражданите не са собственици и нямат право на обезщетение".

В Софийския съд са образувани две дела от 9 август. Според адвокат Желязков случаят в Старозагорско е опит да „се оправдае неграмотността и  некомпетентността на институциите, а подобни проблеми при бъдещото строителство на магистралата ще има и занапред".