библиотека Стара Загора
библиотека Стара Загора / DarikNews.bg, архив
Теориите за произхода на Слънчевата система, за земята, космоса и всичко останало, можете да научите не в класните стаи или университетските скамейки, а от научния спектакъл-пърформанс „Дългият път към звездите“

Тази звездна комедия разказва по интерактивен, забавен и хумористичен начин факти от науката за космоса и поставя важни въпроси за бъдещето на човечеството. Спектакълът се играе с голям успех вече трети сезон. Тази есен той ще направи турне из страната, като първото място, където ще се играе, ще бъде в град Стара Загора, на 16 октомври (петък) от 19:00 часа, в зала „Захарий Княжески”. 

Следващите градове, в които ще бъде представен са Бургас, София, Велико Търново, Русе и Варна.
 
За първи път тази година, екипът на спектакъла има покана за участие във фестивала Teatro della Meraviglia 2021, който ще се състои в Тренто, Италия в началото на март 2021. Повече информация за фестивала, можете да намерите тук: https://www.teatrodellameraviglia.it/index.html.
 
В основата на сюжета на научно-хумористичния спектакъл е популярно телевизионно шоу, в което често гостуват световните лидери. Предстоят президентски избори. Джон Ел Иванов, амбициозен астрофизик е основният кандидат, който иска да ги спечели. Насреща му е Денеш Наги, водещият на предаването, чийто пиперлив език не се страхува от нищо. Едно изненадващо разкритие ще бъде направено.
 
Зад екипа на театралния пърформанс стоят имената на: Андреа Брунело (режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre - Италия), д-р Владимир Божилов (от Катедра „Астрономия“ към Софийския универстиет „Свети Климент Охридски“) и Димитър Узунов (режисьор, сценарист и актьор от Famille Mundi - Париж и Арте Урбана Колектив - София).
 
„Дългият път към звездите“ е копродуциран от Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. Турнето се реализира с финансовата помощ на Министерство на културата.