/ / iStock/Getty Images
Астрономи от университета Макгил в Монреал идентифицираха 8 повтарящи се радиосигнала, известни като бързи радиоимпулси, съобщи Сайънс алърт. Източникът им е неизвестен, но учените са уверени, че става въпрос за природно явление.

Специалисти намериха отговор за странен сигнал от космоса

Два източника на радиосигнали FRB 180916 и FRB 181119 ги изпратили съответно 10 и 3 пъти, докато останалите радиосигнали били изпратени повторно само по веднъж. При това най-дългата пауза между регистриранането на радиовълните била 20 часа. По мнението на специалистите, това може да означава, че много от радиосигналите FRB се повтарят, но някои техни източници са по-активни от други.

Повечето от осемте нови бързи радиоимпулса свидетелстват за понижаване на честотата на сигнала с всяко негово повтаряне. Това може да е ключът към разгадаване на механизма, свързан с появата им.

Откриха източника на мистериозните радио импулси от космоса

Освен това FRB 180916 е с най-ниски показатели на разпространение на сигнала. Следователно източникът вероятно е относително близо до Земята.

Бързите радиоимпулси продължават няколко милисекунди и са съпроводени с изхвърляне на огромно количество енергия в космоса. Редица учени предполагат, че радиосигналите може да са следствие от катастрофично събитие, като например смъртта на звезда.

Телескоп регистрира загадъчни радиосигнали от дълбокия космос

Някои бързи радиоимпулси обаче се повтарят с времето. Източникът на FRB 121102, за който се смята, че е неутронна звезда, изпращаше сигнали през 2012 г. и между 2015 г. и 2017 г.
БТА