/ ThinkStock/Getty Images
Google отбеляза 44 години от изпращането на съобщението извън пределите на планетата ни
Световната търсачка Google изненада потребителите си с doodle за легендарното Съобщение от Аресибо, изпратено в Космоса през 1974 г. Компанията отбелязва навършването на 44 години от изпращането на съобщението извън пределите на планетата ни. Постижението е на учени в Arecibo Observatory, където е разположен най-мощният радиотелескоп в света.
 
Телескоп регистрира загадъчни радиосигнали от дълбокия космос

Съобщението е от Франк Дрейк и се състои от 210 байта информация (1679 бита). Предадено на честота от 2380MHz към кълбовидния звезден куп М13. При изпращането е използвана мощност от 1000 киловата, като цялата продължителност на предаването е 169 секунди.
 

Числото 1679 също не е избрано случайно и представлява произведение от две прости числа. Те могат да се разделят единствено на 23 реда и 73 колони или обратното: 73 реда и 23 колони. Подредбата по първия начин не носи никакъв смисъл, но при втората формация може да бъде разчетено цялото съобщение.

В него има полезни данни като числата от 1 до 10, атомните номера на водород, кислород, въглерод, азот и фосфор. Информацията включва още формулите на захарната и нуклеотидите в ДНК, графика на Земната слънчева система и радиотелескопа Аресибо, но също фигура на човек и броя на населението на планетата.
 

screenshoоt/google


Любопитно е, че крайната дестинация на съобщението е на 25 000 светлинни години от Земята, както и още толкова за евентуално получаване на отговор.