НАП публикува списък с актуални кодове за плащания към хазната
НАП публикува списък с актуални кодове за плащания към хазната / netinfo

21 кода за вид плащане за държавно обществено осигуряване, 4 кода за здравно осигуряване и 4 кода за републикански данъци са закрити от 1 януари, съобщиха от Старозагорския офис на НАП.

Списъкът с актуалните кодове за 2012г. е публикуван на Интернет страницата на НАП и е поставен на информационните табла в Офисите в Стара Загора и Казанлък.

След промените, наказателните лихви за суми за ДОО и НЗОК за просрочия на дължими осигурителни вноски, без тези по ревизионни актове и актове за начет, се внасят по кода за вид плащане на съответната осигурителна вноска. Плащането на забавената осигурителна вноска и дължимата лихва, вече се извършва с един платежен документ. Например наказателната лихва и просрочената осигурителна вноска се превеждат по код за вид плащане 55 01 01, като двете суми се нареждат с един платежен документ. С промените, на бизнеса и гражданите ще бъдат спестени средства и време за подготовка на платежни нареждания и такси за превод на сумите.

Плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски се извършва по банков път с преводно нареждане (вносна бележка) за плащане от/към бюджета, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет, по сметката на дирекция или офис на НАП по постоянния адрес на местното физическо лице, включително на едноличния търговец и по регистрация на юридическото лице, припомнят от Старозагорския офис.

Новост от тази година е дължимият данък по декларациите за доходите на физическите лица се закръгля на цял лев в полза на клиента. Например ако дължимият данък или данъкът за довнасяне е в размер на 107.85лв., в данъчната си декларация трябва да впишете 107 лв. Промяната в закона за доходите на физическите лица ще облекчи плащането на данъци и неточностите при внасянето на стотинки при забава или ползвани отстъпки.