литургия
литургия / Старозагорска Митрополия
„До вчера ние се приветствахме един друг с думите Христос Воскресе, а днес вече казваме Христос се Възнесе“. С тези слова, на Спасовден, се обърна към миряните в село Богомилово Старозагорският митрополит Киприан.

Той отслужи св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. Възнесение“, който отбелязва 80 години от освещаването си. Празникът започна още вчера с вечерня, концерт на трио „Реверанс“ и представяне на книга за историята на храма.

Почетни грамоти от името на Църковното настоятелство и в знак на благодарност за оказаната помощ, уважението и отзивчивостта през годините, бяха връчени на  Димитър Ангелинов, Апостол Чахов и Георги Чахов.

Енорийският свещеник Цветан Иванов връчи грамоти и на семейство Янка и Марин Маринови, които издадоха безплатно 200 броя от книгата, посветена на историята на църквата в старозагорското село.

„Изказвам благодарност на всички тези хора. Винаги е добре, когато има спомоществуватели, за да може да запазим храма като облик, но не бива да забравяме, че той не е само сграда. Той се гради от хората, които са вътре в него. Господ да помага и да запази всички нас, както толкова години запазва Вашия храм, който чества 80 години от своето основаване, с всички онези свещеници, които минаха през него, които съхраняваха, насърчаваха, учиха и дръзновяваха да търсят и предават Божието слово между всички Вас, които днес сте в храма Божий.

Всички трябва да възнасяме душите, молитвите си и благодарностите си към Бога, за даровете, които ни дава“, каза в края на службата митрополит Киприан.