сграда АГ
сграда АГ / DarikNews.bg
Водени са разговори с предишния министър на здравеопазването Кирил Ананиев сградата на бившия АГ-комплекс да бъде прехвърлена безвъзмездно на община Стара Загора, но това не се възприе, коментира кметът Живко Тодоров.

„Доколкото знам, становището на новия министър е сградата да се използва единствено за нуждите на УМБАЛ, за да може да покрие задълженията си“.

Според кмета, единственият начин е общината да закупи сградата, за да осъществи намеренията си там да се премести доболничната помощ. „Сградата е оценена на около 5-6 милиона лева-средства, които бюджетът ни не може да си позволи.

Ако държавата не извади този актив и не го дари безвъзмездно, единственото което може да направи болницата като търговско дружество, е да пусне сградата на търг. Друг начин няма.

Ако се явим като община и я закупим, ще са необходими още поне 5-6 милиона лева за ремонта й." 

Община Стара Загора имаше намерение да предложи на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ да придобие недвижими имоти частна общинска собственост, върху които са построени сгради, собственост на Дружеството, както и да приспадане изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

Намеренията бяха, в сградата на бившето АГ да бъде пребазирана голяма част от извънболничната помощ в областния град, след ремонтни дейности и закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване. До бъдещия общински здравен и рехабилитационен център се предвиждаше да се изгради паркинг на мястото на старите постройки на ДКЦ-то.

На 20 май миналата година тържествено беше открито пребазираното родилно и неонатологочно отделение в сградата на УМБАЛ-Стара Загора.

Сградата на бившия АГ-комплекс е една от емблематичните постройки в областния град. Тя е строена през 20-30-те години на миналия век, а името й- Димчовата сграда идва от фамилията на нейния собственик-юристът Димчев, който заедно със семейството си се преселил в София.

До 1944-45 година в нея се помещавала Съдебната палата.