Миньорите чакат по-висока цена на въглищата, готвят ефективни протести
Миньорите чакат по-висока цена на въглищата, готвят ефективни протести / DarikNews.bg, архив

В началото на седмицата ще се проведе спешна среща между синдикатите и министъра на икономиката в служебния кабинет Асен Василев за възникналата криза в мините. Очаква се през почивните дни от 1 до 6 май, натоварването на ТЕЦ-овете да бъде под 1000 мегавата, което ще доведе до почти пълно спиране на мините. Прогнозата е на лидера на КНСБ Пламен Димитров.

В Стара Загора Димитров припомни, че вече са направени няколко предложения за повишаване цената на въглищата и очаква решението на финансовия министър. В разработките са заложени няколко варианта за по-висока цена-от 5 до 25 лева. „Ние държим преди Великден да има решение за цената на въглищата. Настояваме повишението да гарантира поне изплащането на заплатите на миньорите и очакваме да чуем от ресорния министър колко ще бъде повишението и как то ще кореспондира с добива, за да няма спад на приходите в „Мини Марица-изток".

Синдикалистът напомни, че ако до седмица няма решение за стабилизиране на сектора, миньорите ще преминат към стачни действия-гражданско неподчинение и блокиране на магистрали в региона.

Според Пламен Димитров „Арсенал" е в криза заради липсата на поръчки. Той обаче не се ангажира с прогноза колко работници ще бъдат съкратени в предприятието от началото на месец май. „Водят се преговори, но има заплаха за съкращения на поне няколкостотин души. Трябва да се търсят решения, като например временно излизане на борсата на работниците, но с ангажимент да се завърнат на местата си след стабилизиране на предприятието".