Министър Димитров посети ТЕЦ AES - 3C Марица изток1
Министър Димитров посети ТЕЦ AES - 3C Марица изток1 / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров  присъства на официална церемония по повод успешното приключване на металната конструкция на Котел 2 на ТЕЦ "AES Марица изток1".

Топлоелектрическата централа трябва да бъде завършена през 2010 година и ще има два блока с по 335 MW мощност. Очаква се Блок1 да бъде завършен през февруари догодина, а Блок 2 през месец май. Инвестицията е за 1,3 милиарда евро.

"Улавяне и съхранение на въглеродния двуокис е основното изискване на министерството за изграждането на четвърта ТЕЦ. Процедурата се забавя , защото няма достатъчно ефективни решения в тази област", коментира министърът.

Той информира, че има искания от ръководството на НЕК и Българския енергиен холдинг да бъде спряно подаването на електричество към "Кремиковци". Ако не се намери финансов ресурс за заплащането на тока, очевидно е, че ще се премине към тази мярка, допълни Димитров.

"В момента има група, която представлява облигационерите и прави анализ на състоянието на Кремиковци.Чакаме техните предложения".Според Димитров няма договорена схема, по която Кремиковци ще се разплаща с Булгаргаз. "Схемата ще се договаря в рамките на оздравителния план, който ще се внесе в съда. Ако няма такъв план,  ще се премине към ликвидация и с постъпленията от нея ще се върви към компенсирането на различните групи".