Математика без граници – 10 страни, три континента, 3811 участници
Математика без граници – 10 страни, три континента, 3811 участници / http://www.standartnews.com/

В календара на световните прояви по математика за ученици се появи още един математически турнир- „Математика без граници". Той е непосредствено продължение на турнирите „Дружба" (проведени през 1986-1991 г. в Алмати - Казахстан, Стара Загора, Казанлък и Легница - Полша) и „Математика без граници" (2001 - 2008г., проведени в Измир- Турция, Казанлък и Вроцлав - Полша). Вече е факт и продължението.

Приключи първият етап на турнира „Математика без граници"- есен 2013 г., организиран от сдружение „Папирус" - България и „Иновацион"- Казахстан. В него участвуваха 3 811 ученици от 2- ри до 11- ти клас от 10 страни (Армения, Афганистан, Беларус, България, Казахстан, Мексико, Молдова, Русия, Турция и Узбекистан) на три континента(Европа, Азия и Америка).

Организационният комитет включваше Любомир Любенов от Стара Загора, проф. Евгени Овчаров от университетата в Хайделберг (Германия), Алия Искакова, Адия Кулахметова и Галина Белянская, и трите от Алмати - Казахстан.

Задачите за всяка възрастова група бяха по 20 - 15 с избираем отговор и 5 - със свободен отговор. Участващите училища получиха задачите по електронна поща. Проверката на състезателните работи се осъществи от училищните комисии по организиране и провеждане на турнира.

Сред победителите личат и имена на ученици от област Стара Загора - Мелиса Фейдула от Раднево, Михаил Михов и Любен Карбанов от Стара Загора. Според регламента на състезанието за финала, който ще се проведе в Бургас, в края на юни 2014 г. ще бъдат допуснати участници, събрали най-много точки от два от трите етапа. Така шансът за попадане във финала е открит и за неучаствалите в първия етап,

Вторият етап ще се проведе в края на януари 2014 г., а третия - в края на април 2014 г. От втория етап в състезанието се присъединяват Китай, Индия, Сингапур, Индонезия, Австария, Украйна, Полша и ЮАР. Това обещава едно вълнуващо състезание и още по- оспорван финал в Бургас от 15 до 20 юни 2014 г.