математици
математици / netinfo
Математически турнири и състезания в Сеул и Сингапур са следващите големи цели за младите казанлъшки математици през тази година, възпитаници на ППМГ „Никола Обрешков, които преди дни спечелиха 2 сребърни и един бронзов медал от азиатската математическа олимпиада TIMO.
Това съобщи преподавателят по математика в училището Евгени Георгиев, който пътува с тримата математици в Хонконг –Тайланд.
 
 
Сребърни медали от престижното световно математическо състезание, в което участваха 1500 математици от 12 страни, спечелиха Александър Проданов от 8 а клас, и Даниел Бояджиев от 6-ти клас. С бронз от Тайланд се завърна деветокласникът Стелиян Иванов.

Трите момчета бяха част от българския отбор от млади математически надежди от 1-ви до 12 клас, които представиха страната ни и единствените участници от Европа в математическата надпревара на младите "азиатски тигри", в природо -математическите науки, съобщи Евгени Георгиев. Александър Проданов и Стелиян Иванов са били и единствени българи в своите възрастови групи.

Всеки от тримата участници до момента има в актива си медали от национални състезания и международни финали, провеждани дистанционно у нас. Участието им в TIMO за Александър ,Стелиян и Даниел е първото им международно състезание, в което участват извън страната.

Веднага след завръщането си от тайландската столица те са получили покани за участия в други два сериозни световни математически турнири, провеждани в Азия- в Сеул и Сингапур това лято. Ако успеем да осигурим нужното финансиране, участваме, заявиха от управата на казанлъшката математическа гимназия. Подготовката на самите математици за това започна. Отвъд математиката и трите момчета имат разностранни интереси и една обща любов: историята.